Насловна Политика Додик: Састанци са Путином и Ђинпингом афирмишу добру сарадњу

Додик: Састанци са Путином и Ђинпингом афирмишу добру сарадњу

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да састанци са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином и предсједником Кине Си Ђинпингом у размаку од само пар дана за њега представљају привилегију, те да је то могуцност да додатно афирмише добру сарадњу са Кином и Русијом, прренијеле су „Независне новине“.

Додик је нагласио да Кина, као и Русија, представљају значајног економског партнера за Српску.

„Ми желимо да радимо са њима на неколико важних пројеката – термоелектрана у Гацку, аутопут којим желимо да повежемо Бијељину и Бањалуку и тако омогућимо најбржу везу, изградимо најбоље потенцијале и повежемо се још боље са Србијом. Нови режими путовања преко Хрватске, као чланицом ЕУ, могу да буду рестриктивни за наше људе“, рекао је предсједник РС.

Додик је подсјетио да је једна кинеска компанија изградила термоелектрану у Станарима у Српској која је једини објекат те врсте подигнут послије 40 година на подручју бивше Југославије, чиме се, како је нагласио, свакако поносе градани РС, али и Кинези.

Он је навео да је данашњи сусрет свакако прилика да се захвали Кини што води принципијелну политику која је РС помогла слично као и Русија.

„Кинески званичници, али и народ одувијек само желе да се поштују права других и они се нису, као друге државе са Запада, политички уплели у унутрашња питања појединих држава. Они не желе да креирају унутрашње односе земаља, по правилу компликујући све то, само да би имали разлога да се задрже деценијама, па чак и вијековима на тим подручјима“, истакао је Додик.

Предсједник Српске, који је присуствовао 20. Медународном економском форуму у Санкт Петербургу, рекао је да моћна организација овог скупа показује много ствари, а прије свега да је Русија потпуно рехабилитована од санкција, свјесна је свих губитака које су имали, али око тога нема никакве патетике.

„Мислим да је стварни губитник у Русији онај ко им и уводи те санкције, а то је сама Европа“, истакао је Додик.

Оно што се могло цути на том форуму, каже Додик, јесте да це врло брзо Кина, Индија и Пакистан постати чланице Евроазијске групе, а нешто касније и Иран, што говори да ће се у тој асоцијацији окупити близу четири милијарде људи и да ће то бити једна од најснажнијих асоцијација на свијету.

„Свакако, у том погледу треба поштовати напоре Русије који су усмјерени ка томе да очува свој, не само економски, територијални и безбједносни аспект, него и да ојача своју улогу велике силе“, истакао је Додик.

На питање гдје је ту Република Српска и да ли је имао састанке на маргинама форума, Додик је рекао да већ неколико пута био на том скупу, да је имао више сусрета и да је потписао званични нови уговор са Санкт Петербургом као губернијом.

„То је дио прошлогодишњег договора, како бисмо ојацали привредне, туристицке и сваке друге медусобне потенцијале. Разговарали смо и са нашим сада вец традиционалним партнерима из области нафте индустрије у Власинцима. Република Српска је тамо препозната кроз наше вишегодишње уцешце на том форуму. Срели смо се на маргинама састанка са многима, а импресивно је било поново слушати Владимира Путина и његове пројекције будуцих економских кретања“, нагласио је Додик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here