Насловна Насловна Додик: Република Српска има све елементе државе

Додик: Република Српска има све елементе државе

2
ПОДИЈЕЛИ

milorad-dodik-doz

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска држава свиђало се то некоме или не, те да је једина шанса да БиХ преживи да се врати слову Дејтона.

Додик је на вечерашњем скупу „Упознај Српску, упознај своје“, одржаном на Правном факултету у Београду, рекао да је БиХ споразумна земља и државна заједница и да је преживјела само зато што су је 1995. године признале велике силе.

„Данас је она трагично неуспјешна и веома лоше мјесто за људе“, рекао је предсједник Српске. Нагласио је да Република Српска има све елементе државе, по међународним документима – и становништво и територију и власт и способност да споразумно ради са другим земљама и ентитетима. Он је додао, да не вјерује у то да БиХ може успјети и да не жели да се бави стварима које не могу успјети. „Не може успјети и џаба“, истакао је Додик.

Предсједник је рекао да је БиХ простор масовног правног и политичког насиља међународне заједнице над властитим уговором који је сама креирала, те навео да све што је високи представник силом наметнуо мора бити ревидирано. „Оптужују ме да рушим уставни поредак БиХ. Наравно да га рушим, када не постоји“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска има шансу да оснажи своје позиције поштујући слово Дејтонског споразума. Нагласио је да је за БиХ најбоље да се мирно договори и распусти. Ако се размишља о томе како је најбоље за људе у БиХ, Додик је рекао да је најбоље да Република Српска буде држава и да ће се то једног дана и десити. „Само морамо имати стрпљења. Једног дана ћемо одлучити о расписивању референдума и против тог референдума нико ништа неће моћи. То није данас, али сигурно ће бити једног дана“, оцијенио је Додик.

Говорећи о притисцима који су вршени на њега и друге политичаре из Републике Српске, он је навео да се користе оптужбе за наводни криминал, корупцију, те подсјетио да је српско руководство у затворима у Хашком трибуналу, а да ће историја показати да то није тако и да је Хашки трибунал превара.

Додик је истакао да је Сребреница огроман злочин, да то осуђује и да се солидарише са жртвама, али да није онако како се говори и да се не може рећи једнострано да је то геноцид. „Ми нисмо геноцидни“, нагласио је предсједник Републике Српске.

Он је истакао да ништа од онога што је вечерас изнио није рекао зато што мрзи Бошњаке и Хрвате, али да неће дозволити да му се наметне срам због тога што се бори за националне интересе Срба.

Додик је истакао да Република Српска нема алтернативу и да Српска поштује и воли Србију, да јој је посвећена и да јој је Србија потребна. Он је навео да је осим Косова, кључни интерес Србије и Република Српска у којој живи више од милион Срба. Нагласио је да Србија помаже Републику Српску економски и својим ставом, али да је неправедно скрајнута из међународних послова у вези са БиХ, док Турска није, што је апсурд.

„Сви су незадовољни у БиХ. Бошњаци јер немају јачу БиХ, Хрвати јер немају ништа, а Срби што су нам Српску отимали и што никако да нам отворе врата за независност“, сматра Додик, додајући да је увјерен да и дио Бошњака неће у Европу, ако тамо не види Турску.

Скупу су присуствовали и министар правде Србије Никола Селаковић, савјетник предсједника Србије Оливер Антић, владика бихаћко-претовачки Атанасије, директор Представништва РС у Београду Млађен Цицовић, амбасадор БиХ у Београду Ранко Шкрбић, као и многе личности из културног и научног живота, те познати адвокати и правници Србије. Манифестацији су присуствовали и Алекса Буха и Драган Калинић, бивши функцинери Републике Српске.

Претходно је одржан састанак предсједника Додика и првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића на којем је договорена реализација економских питања и конкретизовање сарадње између Републике Српске Србије. Додик је нагласио значај Србије у развоју свих области друштвеног живота грађана Републике Српске. Саговорници су истакли значај регионалне стабилности и констатовали да излазак великог броја грађана на изборе на Косову и Метохији представља велики успјех за Србију и српски народ.

Антић: Суверенитет Српске не смије се сужавати

Савјетник предсједника Србије Оливер Антић рекао је да Република Српска посједује специфичан унутрашњи суверенитет који подразумијева заштиту њених интереса у институцијама БиХ, као и право вета на одлуке Предсједништва БиХ које урушавају интересе Српске.

„Тај специфични суверенитет је основни начин правне заштите Републике Српске који ни по коју цену не смије бити сужаван. Нарушавање тих правних инструмената представљало би нарушавање суштинских начела Дејтонског споразума“, рекао је Антић на скупу „Упознај Српску, упознај своје“.

Он је нагласио да би било опасно мијењати Дејтонски споразум и да би то био пут „растурања“ БиХ. Антић је истакао да пренос надлежности у БиХ, као и промјене Устава БиХ, имају за циљ смањење значаја Републике Српске као ентитета, подсјетивши да је донесено више од 120 амандмана на Устав, а да је један број амандмана наметнуо сам високи представник у БиХ. Он је рекао да уставно уређење не представља проблем да БиХ, као таква, уђе у ЕУ.

„Грађани БиХ требало би да се држе Дејтонског споразума, јер је он успио да оствари оно што му је био циљ, а то је да споји људе у ономе што им је заједничко и да их раздвоји у ономе што их дијели“, навео је Антић.

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије пренио је учесницима скупа благослов Његове светости патријарха српског Иринеја и истакао да је српска црква данас, као и увијек „духовни крвоток српског народа“.

„Ово је вријеме када нарочито морамо бити свјесни неопходности јединства јер се српски народ разлио по многим просторима“, рекао је владика Атанасије.

Епископ Атанасије је нагласио да је за Републику Српску важно што постоји Србија, као и да је Србија присутна у њој. Подсјећајући на велика страдања српског народа у минулом рату, он је нагласио да су на простору Српске велики културни извори са којих „пијемо воду живота“.

Скупом „Упознај Српску, упознај своје“, који су организовали Представништво Републике Српске у Београду и Студентска асоцијација Правног факултета, почела је тродневна манифестација „Дани Српске у Србији“.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here