Насловна Политика Додик: Радикалну реторику користе други, ја никог не мрзим, али волим Србе

Додик: Радикалну реторику користе други, ја никог не мрзим, али волим Србе

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да се слаже са оцјеном Управног одбора Савјета за примјену мира у БиХ (ПИК) да је у посљедње вријеме у земљи присутан говор мржње и радиклана реторика, ако се мисли на изјаве бившег турског премијера Ахмета Давутоглуа на отварању Ферхат – пашине џамије у Бањалуци и иступе поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића.

„Они апсолутно говоре говором мржње. Што се мене тиче, ја не мрзим ни Бошњаке ни муслимане. Никога не мрзим, али волим Србе. Нисам спреман да прихватим било шта што би било лоше за Србе. Њихове добре намјере никада нисам разумио на тај начин“, рекао је Додик новинарима.

Он сматра да је крајње вријеме да се ПИК угаси, оцијенивши да странци својим дјеловањем не доприносе ничему добром у БиХ.

„Они су заглавили у блато промјена Дејтонског споразума. Високи представник је тај који је девастирао политички систем успостављен међународним уговором и ПИК се састаје само да би оправдали његову велику плату од 24.000 еура мјесечно и говорили како је он неопходан“, рекао је Додик.

Коментаришући тврдње да је РС под великим утуцајем Русије, он је оцијенио да такве оцјене пласирају „они који желе себе да представе као велике аналитичаре и медијске експерте и да тврде глупости“.

„Ако постоје неки утицаји овдје, онда постоји енорман утицај Запада у БиХ на креирању одлука и микроуправљања у БиХ. То се може доказати на сваком мјесту. РС наставља да има добре односе са Русијом и то се неће промијенити, зато што је неко у Сарајеву измислио како Руси ходају овуда и говоре шта треба да се ради“, додао је предсједник РС.

Он је навео да РС има коректне односе с Русијом, која је у претходном периоду улагала у РС и имала разумијевање за многе политичке ставове РС.

„Прича у наводном руском утицају служи за поткусуривање и страшење западњака, који су одједном препаднути од Руса… То је бесмислено. Руси су показали свој однос према Дејтонском споразуму на на најбољи могући начин. У том погледу Руси имају своје политике“, рекао је Додик, наводећи као пример руско противљење уласку БиХ у НАТО.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here