Насловна Насловна Додик: Пројекат српског националног уједињења је оправдан, логичан и политички фер

Додик: Пројекат српског националног уједињења је оправдан, логичан и политички фер

4
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да српска национална заједница у свим републикама бивше СФРЈ, осим Србије, има готово катастрофалну позицију, те поручио да Срби, као народ који је тешко страдао у протеклом вијеку, имају право на пројекат националног уједињења, који је потпуно оправдан, логичан и фер у политичком смислу.

„Срби морају да се окупе око наше сада двије државе и да постанемо једно у националном смислу, окупљени и мјерени искључиво по томе шта дамо као допринос овим државама – Републици Српској и Србији“, истакао је Додик у интервјуу Срни.

Он је напоменуо да је сасвим природна жеља Срба да буду дио једне националне државе, за шта вјерује да ће се десити у овом вијеку.

„Ако једна Њемачка није могла претрпјети подвојеност и постојање двије државе једног народа онда је сигурно то знак и за Србе да у овом вијеку могу да раде на националном пројекту уједињења, који је оправдан, логичан и политички фер“, рекао је Додик.

Истакавши да вјерује у данашњу у националну и државну политику Републике Српске и Србије, двије државе српског народа на Балкану у којима он једино може да се осјети заиста слободним, Додик је напоменуо да је до готово катастрофалне позиције Срба у свим републикама на простору бивше Југославије довела и политика западних земаља, која је углавном била изразито антисрпска.

Он је у том погледу подсјетио на страдање Срба у хрватској злочиначкој акцији „Олуја“, које је очигледно дио контитнуитета укупног страдања српског народа од разних хрватских режима у прошлости, али и на чињеницу да је та хрватска оружана акција подржана од америчких консултаната, што говори о њиховом мијешању и „цртању граница“ које покушавају сада да припишу Русима.

„Они су све вријеме овдје правили неку врсту нереда. Чињеница коју сада знамо говори о томе да је амерички Конгерс још 1990-1991. године донио одлуку да ће бити подржане само оне републике које се одвоје од Југославије, на тај начин се директно мијешајући у унутрашње послове и унутрашње стање Југославије и продукујући тако један рат“, напоменуо је Додик.

Он је додао да сада потпредсједник САД Мајкл Пенс говори да то неко други чини, што је обична неистина која се покушава пласирати, јер су Руси на овим просторима били најмање присутни.

„Камо среће да су били јаки, српски народ би имао далеко бољу позицију него што је имао и то захваљујући тадашњој политици САД, која је бомбрадовала Српску, а касније и Југославију и отела Косово, игнорисала реалност у БиХ само да би се додворила или подржала муслимане, те очувала територијално јединствену БиХ, а која очигледно нема капацитет ни било шта друго да би могла да успије“, оцијенио је предсједник Српске.

Он је нагласио да су све су то промашени покушаји америчке политике на овом простору који се у значајном обиму могу третирати као антисрпски и који су довели до тога да српска национална заједница у свим републикама на простору бивше Југославије има говото катастрофалну позицију.

Према његовим ријечима, Срби у Словенији чак немају ни статус националне мањине, док се на простору Хрватске види повампирено усташтво, па и кроз одлуке Владе која покушава да Србе који су бранили своја огњишта прогласи агресорима с циљем исељавања или застрашивања оног малог преосталог броја Срба.

Додик је напоменуо да је и у Црној Гори, очигледно, једна општа антисрпска хистерија према српској националној заједници, док су у Македонији нове власти обесмилиле и оне минималне помаке из прошлости који су урађени са ранијим властима када је ријеч о положају Срба.

„Наравно, Србима у Македонији није ни раније било добро, о чему говори и забрањивање и затварање владике Јована… Све то можемо посматрати као потпуно мијешање Америке на овом простору и довођење Срба на простору бивше Југославије у готово неиздрживу ситуацију“, упозорио је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да то показује и ситуацију у вези са Косовом и Метохијом и чињеница да су Срби бомбардовани, а да није било одлуке релевантних међународних и органа УН.

„Американци су бомбардовали Србе и креирали нешто што сада хоће да одрже, а то је наводна држава Косово“, рекао је Додик у интервјуу Срни.

Додик је подсјетио и да су све креације у БиХ, под управом старе америчке администрације, ишле на штету Срба, да је рушен и Дејтонски споразум, који је направљен у САД, а рушили су га високи представници које су у највећој мјери подржавали званичници америчке администрације тог времена.

Предсједник Српске је оцијенио да је једино добро у посљедњим изјавама америчког потпредсједника то што каже да се САД неће даље мијешати у унутрашње ствари земаља.

„То ћемо тек да видимо“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је додао да се, наравно, мора рећи да су САД овдје имале и одређених заслуга за неке добре ствари, али да је – генерално гледано – та њихова политика, са другим политикама са Запада, у континуитету највећим дијелом била анисрпска.

Додик је оцијенио да све наведено говори о томе да се на овим просторима стално компликује укупна политичка ситуација и политички односи.

„Томе можемо додати да је на протеклом форуму у Подгорици учествовала и БиХ, а да ми не знамо ни шта се причало, ни ко је шта причао о томе, ни шта је (предсједавајући Савјета министара Денис) Звиздић покушао да каже о свему томе. Али, имајући у виду да је био сам и да је он могао само да промовише муслиманску политику у БиХ, можемо да знамо шта је то било на дневном реду. То све укупно не даје допринос стабилизацији него управо дестабилизацији“, упозорио је Додик.

Додик се осврнуо и на недавне изјаве британског амбасадора у БиХ Едварда Фергусона, који тако што домаћим политичарима у БиХ „држи лекције“ шта треба да раде показује и дање настојање за мијешањем у унутрашње ствари земље.

„А чињеница је да дефинитивно ниједна земља није успјела ако је била под различитим утицајем странаца, јер је њихово мијешање и мешетарење само доводило до дестабилазиције“, рекао је Додик, наводећи да се на тај начин може објаснити садашња БиХ и њен положај неуспјешне и пропале земље.

Предсједник Српске је поновио да БиХ не може да опстане без унутрашњег базичног договора и консензуса људи који у њој живе, а амбасадорима, посебно америчком Морин Кормак која је искључиво навијачки усмјерена ка јачању централизације БиХ, поручио да то није политика Српске, нити ће икада бити.

„Морамо да јој кажемо да то није наша политика и да то никада није била наша политика. Наша политика јесте био Дејтон, јесте Дејтонски споразум, али слово, а не „дух Дејтона“, који се овдје промовише“, закључио је предсједник Српске у интервјуу Срни.

Извор: РТРС, Срна, Искра

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Бог ти помогао.Док сви разграђују Миле сабира.С вјером у Бога,биће добро.

 2. 0
  0

  …“Према томе, у овим речима које је, наводно, птица ластавица донела књигу Цару Лазару изражен је завет српског народа. Само сладокусци, чулници, материјалисти и атеисти устају против небеске Србије и говоре „Доста је српском народу небеске Србије, хоћемо да живимо на земљи“. То је исто оно што су нам подвалили када треба да зидамо и градимо земаљски рај када се ствара пакао на Земљи. Небеска Србија руководи земаљском Србијом.

  Ко год жели ма какво дело да учини мора то учинити са напором, мора се одрећи свога егоитета и мора учинити пре свега на рачун свога физиса, на рачун материјалних добара и благо онима који видљиво претварају у невидљиво. И благо онима који откидају од свога егоитета ради своје човечности, ради своје боголикости. Најбоље је тај Косовски завет оцртао Кнез Лазар у својој беседи коју је изговорио храбрим својим витезовима и јунацима пред Косовску битку, у цркви Самодрежи, када им је казао „Боље је храбро умрети него срамно живети“. Боље је на бранику вере свој живот оставити него непријатељу леђа показати. Ми смо касније, 1941. године, извели овај Кнезо-Лазаревски говор у ону синтагму „Боље гроб него роб“ и докле смо се борили за правду, за принципе, докле смо стављали на прво место Бога а на друго човека, на прво место Божији дом па онда људски дом, док смо дакле поштовали три домаћина изнад свега – домаћина васељене то је Господ Бог, као владара свега и домаћина државе као миропомазаног владара, јер владар који не признаје власт и државу над собом јесте тиранин. Он своју вољу намеће другима, он не зна да се покорава Богу и Божјим законима и не зна да одмерава свој его према другом егоитетима поред себе него свој его намеће свима другима и свој закон намеће свима другима не управља се према Божијем закону. Дакле, други домаћин јесте домаћин државе дакле миропомазани влада, дакле да идем још даље, краљ. Докле смо имали краљевину дотле смо били царски и краљевски народ, а када су дошли такозвани републиканци, односно пролетери, да владају ми смо постали просјачки народ, па нам зато и говоре да смо Цигани, они који никада државу имали, говоре нам а ми смо у континуитету више од хиљаду година имали државу. Трећи домаћин јесте домаћин у кући који представља Бога на небу, домаћина у држави и он је домаћин у кући. Знао се ред и поредак и сада се зна ред и поредак где је домаћин у кући. У три домаћина српски народ који упражњава Косовски завет верује а то је Бог на небу и у целој Васељени, краљ или миропомазани владар у држави за коју он мора да одговара и представља, представља све поданике своје, све грађане своје без изузетка, представља их а не влада њима већ влада или парламент који се изабере, и дакле домаћин у кући. Косовски завет није ништа друго него давање права првенства ономе што треба. Дакле, пречи је Бог па онда Човек, преча је Отаџбина па онда свој дом, преча је домаћа Црква него појединачни живот. Зато браћо и сестре, ви попут тих великих дивова, тих великих хероја, браните своја огњишта. Само сулуди људи, само неразумни људи, само људи који живе у изобиљу и не знају шта је породица може да замери ономе који дакле брани своју децу, своју породицу, своју чељад, свој праг, домаћу своју њиву, своју башту, свој виноград, да брани да туђин или непријатељ не узме – па он у ствари брани Косовски завет српскога народа „Земаљско је за малена царство а небеско увијек и до вијека“. Ми и тако и овако морамо умрети, живели сто година морамо умрети, али је много часнија смрт оних који се боре за јеванђелске принципе, који се боре за небеску Србију, који се боре за Косовски завет, а Косовски завет није ништа друго него преточен у војничку одбрану оног светосавског завета и светосавља у суштини, дакле и православља. Када се човек бори за правду он се бори за Небеско Царство, мора да дâ оно што има за оно што нема. Ако се бори за истину, ако жели да сазна истину он мора да потроши много живота свога да би дошао до какве-такве истине. Ако човек жели да успостави доброту у људима, да све несебично воли – да воли пријатеље и непријатеље – он опет мора дакле да следује крсту Господњем да упражњава Косовски завет и да се опредељује за Небеско Царство. Ни једна мајка не би родила дете да не следује логику крста, да не следује логику Косовског завета – а од када смо сишли са тог косовског пута, када смо престали да поштујемо кумство и сродство, да немамо домаћина у своме дому, а да нам се искварило и мушко и женско, када су наши домови остали бездетни, тада ми нисмо знали ни где нам је глава ни где су нам ноге ни шта треба бранити, ни шта треба чувати…“

  https://stanjestvari.com/2017/08/04/kosovski-zavet-u-svetlu-savremenih/#comments

  https://stanjestvari.com/2017/01/26/svetac-i-vodenicar/

  …“Прија на овом мразу ракија, брате Милораде, да нас загреје! – узвикну Веља.

  – Јесте брате, пекао сам је пре три године, па је укртила у дудовом бурету. Видиш какву боју има као зејтин је и веома питка.

  – Јесте, јесте. Ја данас имам пуно посла, не бих више да је пијем, да ми не узме дан. Хвала ти и збогом пошао. Ујам нећу да ти узмем, то ти је у част сутрашњег празника.

  – Хвала ти до неба Вељо, срећан ти сутрашњи Савиндан! – пун радости узвикну Милорад.

  – И теби и твојима код куће, па уздрављу да се видимо! – поздрави га Веља…“

  …“Парада, Београд 1941. Некада су нас окупатори мање понижавали. И ниси су крили. Све је било отворено. И било је мање колабораната…“

  колаборанти, у свим сферама, на нама

  примењују увозну, Технологију Страну нама намењену,

  „Upside Down“

  … е, нема памети осим накнадне, па да нам је ко имао на време рећ, а биће да су многи говорили али нисмо слушали, или „на једно ушло…“, или смо намерно заборавили… елем, то ми одувек имамо и зове се „тумбе“ и није за ово чему су је они наменили,
  јер
  , тамо где је по дефиницији „функција нулте толеранције“, као војска, органи силе, УВОДЕ синдикат,
  а
  тамо где би требало поступати са највише опреза, највише изнијансираним приступом уз максимум оквирне подршке самосталности и минимум директног мешања – као у породици и радним односима, уводе НУЛТУ ТОЛЕРАНЦИЈУ кроз директно мешање.

  руски израз је „вверх ногами“, не треба превод…

  … дупе би требало да је на свом месту, и глава… због функционалности, ако кад затреба

  https://www.srbijadanas.net/vojska-u-raspadu-a-vlast-glumi-silu-mazu-nam-oci-stelt-migovima-a-vozila-istrulila/

  …“Та возила су стара 30 година и више, 80 одсто их је из периода ЈНА, а већина је технички неисправна. Иако војска има капацитете, возила се одржавају по високим ценама у приватним фирмама. Набавке се не планирају по стварним потребама војске, тако је 2015. године извршена набавка 80 путничких возила „фијат 500 Л“, иако су приоритет теренска возила…“

  Парада, Београд 1941.
  https://www.youtube.com/watch?v=qBOeLiTLOy8

 3. 0
  0

  A kako to da su srbi baš svuda ugroženi ?
  Nešto tu ne štima , da nije što do vas ?
  U srbe naravno ne računam vas što ste se od skoro posrbili , pa se pitam kako to da ama baš svuda da bude da su srbi ugroženi ?
  A ovđe je veli „opše anti srpska histerija“ xe , xe , a jes taman , kad viđu lidere srba kako se jahtaju i banjaju , kako žive i koliko su teški , tačno me uvati histerija da se i ja posrbim pa da budem ugrožen ka oni , a makse oli !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here