Насловна Политика Додик: Помоћ Србима у САД

Додик: Помоћ Србима у САД

0
ПОДИЈЕЛИ

Институција Српске и Представништво РС у Вашингтону пружиће сву неопходну помоћ свима којима пријети депортација из САД под различитим изговорима, а за шта нема основа.

dodik

Процеси против америчких Срба трају годинама, они се терете да су сакрили информације о томе да су били припадници српске војске и њихове породице морају да се жртвују и стављају куће и имовину под хипотеку, како би их одбранили од ове хајке!

Ово је јуче у Бањалуци речено током сусрета предсједника Српске Милорада Додика са шефом Представништва Српске у Вашингтону Обрадом Кесићем.

Кесић је потврдио да појединци из америчког правосуђа воде лични рат против тамошњих Срба, јер желе да оптуже све људе који су у САД дошли, а били су припадници Војске Српске, иако против њих нема никаквих оптужница за ратне злочине у БиХ. У питању је око 600 људи који су под истрагом у САД, а ријеч је углавном о Србима из Подриња. Они се, заправо, доводе у везу са злочинима у Сребреници.

„Ситуација у којој се налази одређени број Срба у САД је врло важно питање. Драго ми је што су институције РС стале у заштиту ових људи“ истакао је Кесић.

Навео је да поједини од њих чак нису ни носили униформу ВРС, али им се имена налазе на списковима који су у Хашком трибуналу и користе се као доказни материјал и у процесима који се у САД воде против њих.

Кесић је нагласио да до сада нема ниједног доказа да су ти Срби, бивши припадници ВРС, који су добили право да емигрирају у САД, учествовали у ратним злочинима.

„Ослобођени су сви Срби који су у САД оптужени за ратни злочин. Нису могли да докажу, бар до сада, да је било ко од њих учествовао директно у извршавању ратних злочина „ рекао је он. Када ти људи буду ослобођени, додао је, постоје паралелни имиграциони судови и они их приводе и оптужују да су лагали приликом подношења апликације за улазак у САД. У тим судовима они не уживају гаранције америчког устава, то је потпуно другачији правосудни систем, гдје је ниво доказивања много низак и где са многим сумњама окриве људе и депортују их – рекао је Кесић.

Предсједник РС Милорад Додик је рекао да ће Представништво обезбиједити контакт са адвокатима тих људи и да ће институције Српске ставити на располагање сву неопходну документацију која би могла да служи у тим случајевима.

„Представништво ће се укључити у организовање донаторских активности које би обезбиједиле одређену логистику за одбрану тих људи и контактираће са различитим нивоима власти у САД да би се та ситуација појаснила“ рекао је Додик.

КРИВИЦА?

„Срби у САД се, нажалост, годинама налазе у тешкој ситуацији, оптужени су због перцепције колективне кривице која се односи на то што су носили униформу Војске РС“ рекао је Обрад Кесић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here