Насловна Политика Додик: Подмукле намере из Сарајева

Додик: Подмукле намере из Сарајева

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник РС Милорад Додик одбацио је предлог о заједничкој изјави лидера БиХ за спремност за спровођење реформи.

dodik

Додик је рекао како је предлог изјаве које је председништво БиХ усагласило 31. децембра прошле године уз одлуку да га упути челницима политичких странака због коментара и евентуалних допуна заправо „корак према централизацији БиХ“ те је стога неприхватљива за РС.

Нико не може очекивати да ћемо ми из Републике Српске бити следбеници памети Иванића и (председника Српске демократске странке) Младена Босића у Сарајеву, јер смо се уверили да то и није нека памет„, рекао је Додик, продубљујући тако сукоб с блоком српских странака које учествују у власти на државном нивоу за разлику од његовог Савеза незавиних Социјалдемократа (СНСД) који је у опозицији.

Изјава о преданости политичара у БиХ спровођењу реформи захтев је који је поставила Европска комисија како би на темељу таквог документа одобрила ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (САА) парафираног још 2007. године.

Такав захтев је политичарима у БиХ током посете Сарајеву у децембру прошле године пренела висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини.

Тада је договорено да изјаву напише председништво БиХ, а Иванић је коментаришући раније Додикове критике истакао како је и актуелни председник РС био на том састанку и ћутао, а сада прави проблем.

Додик сада тврди како је проблем то што изјава председништва БиХ наводно не уважава уставни поредак БиХ.

То говори о скривеним и подмуклим намерама према Републици Српској које долазе из Сарајева, а које су прихватили и сами Иванић и Босић подржавајући једну такву изјаву„, рекао је Додик.

Председник СДС-а Босић Додиково је „минирање“ заједничке изјаве окарактерисао као тек још један „напад на све што није политика сукоба у БиХ“.

Заједничка изјава је само декларација спремности да покушамо да изађемо из блата у ком смо сви веома дуго заглављени. То је најмање што је ЕУ могла тражити од БиХ и не видимо никакав проблем у предлогу председништва БиХ„, казао је раније Босић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here