Насловна Политика Додик писао властима БиХ, суседима, међународној заједници

Додик писао властима БиХ, суседима, међународној заједници

0
ПОДИЈЕЛИ

У писму представницима власти у БиХ, суседних земаља и представницима међународне заједнице, председник РС Милорад Додик истиче да грађани Српске имају право да изразе своје мишљење референдумом као и други грађани Европе, а да је референдум о правосуђу БиХ у потпуности у складу са Дејтонским споразумом.

dodik

Додик је писмо упутио члановима Председништва БиХ, министрима Већа министара БиХ, посланицима оба дома Парламентарне скупштине БиХ, председницима и премијерима Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, амбасадама и дипломатским канцеларијама у БиХ, међународним организацијама и канцеларијама међународних организација у БиХ.

Председник Републике Српске послао је писмо и на све релевантне адресе Европског парламента и Конгреса САД, пренела је агенција Фена.

Народна скупштина Републике Српске је 15. јула донела одлуку о расписивању референдума како би својим грађанима дала могућност да изразе мишљење о законима које им је наметнуо високи представник именован у складу с Анексом 10. Дејтонског мировног споразума.

Како Додик наводи у писму, неки чланови међународне заједнице изјавили су да је планирани референдум Републике Српске незаконит, да крши Дејтонски мировни споразум и да прелази законска овлашћења која Републици Српској дају Устав БиХ и остали важећи прописи.

Додик у приложеној анализи под насловом „Правни основ за планирани референдум Републике Српске“, објашњава да је референдум у потпуности у складу са Дејтонским споразумом и другим важећим прописима.

„Грађани Републике Српске, као и други грађани широм Европе, имају јасно законско право да своје мишљење изразе путем механизма референдума“, објаснио је Додик, истичући уједно и да РС остаје опредељена за наставак дијалога о правосуђу са ЕУ.

Република Српска, како је навео, остаје опредељена за наставак структурисаног дијалога о правосуђу с Европском унијом, који је покренут пре неколико година договором лидера Републике Српске и ЕУ с циљем решавања озбиљних проблема у правосуђу Босне и Херцеговине.

Додик је истакао да је руководство Републике Српске у потпуности опредељено за настојања на која су многи у међународној заједници и БиХ позвали с циљем реформе институција власти, којом би се учиниле ефикаснијима и одговориле на потребе грађана.

„Наша влада ће наставити да сарађује с европским и другим стручњацима и залаже се за реформе које ће ојачати нашу економију и проширити сарадњу с другим државама у региону и широј међународној заједници“, каже Додик у писму.

Циљ референдума, према његовим речима, није да на било који начин оспори територијални интегритет Босне и Херцеговине, већ да ојача Дејтонски споразум и његова решења.

Додик апелује на све оне који деле ту опредељеност за реформу и међународну сарадњу у циљу побољшања живота свих грађана, да подрже та принципијелна настојања и одупру се „онима који погрешно тумаче или политизују програме позитивних промена“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here