Насловна Политика Додик: Оружане снаге БиХ нису снаге БиХ, већ НАТО-а

Додик: Оружане снаге БиХ нису снаге БиХ, већ НАТО-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је синоћ да најновија одлука Министарства одбране БиХ да не дозволи припадницима Оружаних снага (ОС) БиХ да учествује у обиљежавању Дана РС, 9. јануара, говори да то нису Оружане снаге БиХ, већ снаге НАТО.

„Ако овдје командује НАТО, а да нисмо чланица НАТО-а, онда то говори колико се игноришу правни прописи“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци после изјаве команданткиње Штаба НАТО у БиХ, Жизел Вилц да би учешће припадника ОС БиХ у прослави Дана РС било кршење Закона о одбрани БиХ.

Како преноси агенција Бета, Додик је истакао да је увјерен да ће српски представници у ОС БиХ (Трећи пјешадијски РС пук) бити на Тргу Крајине и да им то, како је казао, нико не може забранити.

„Покварено је, са становишта морала, да нам у дану када славимо Бадње вече и сјутра, када славимо Божић, на такав начин долазе забране. Покушавају да од свега направе неку заједничку државу. То само говори о томе да од тога нема ништа“, оцијенио је Додик.

Министарство одбране БиХ је одлучило да нико из Оружаних снага БиХ не сме да учествује на прослави Дана Републике Српске, 9. јануара, а претходно је то министарство донијело одлуку да на церемонији полагања вијенаца 8. и 9. јануара може бити Војни оркестар ОС БиХ, али је та одлука повучена после одговора команде Штаба НАТО у БиХ, подсјећа Бета.

Војни оркестар моћи ће да учествује у свечаностима поводом Дана РС 8. јануара, али не и дан касије, на сам Дан РС, 9. јануар.

Такође, Уставни суд БиХ раније је обиљежавање 9. јануара као Дана РС прогласио неуставним и оспорио дијелове Закона о празницима РС према којима је 9. јануар државни празник у овом бх. ентитету. РС је потом донијела нов Закон о Дану РС, по којем се тај дан обиљележава као Дан републике, секуларног карактера и необавезујућ.

Командант НАТО Штаба у БиХ упозорила је да припадници Оружаних снага БиХ, који би прекршили наредбу да не учествују у обиљежавању Дана РС, према закону подлежу дисциплинским мјерама, укључујући и отпуштање из војне службе.

„Њихови поступци би се могли разматрати и у контексту Анекса 1А (Споразум о војним аспектима) Дејтонског мировног споразума за мир у БиХ“, нагласила је Вилц, пренијеле бањалучке агенције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here