Насловна Насловна Додик: Орић, прерушен, хушкао масу на Вучића

Додик: Орић, прерушен, хушкао масу на Вучића

4
ПОДИЈЕЛИ

Председник РС Милорад Додик каже да се у Сребреници десио покушај убиства Вучића и додаје да има информација да је у Поточарима био и „прерушени“ Насер Орић.dodik i vucic

Наводећи да се увек пред велике одлуке консултује и разговара с руководством Србије, што је био случај и данас у Београду, Додик је на конференцији за новинаре с премијером Србије рекао да једино што је у Поточарима било спонтано јесте „спонтани линч и едуковање масе да се изврши атентат“.

Полиција РС ради на том случају, додао је, али из Федерације хоће да преузму све и одузму надлежност и у том смислу каже да је само један у низу случајева који показује како се то тамо ради, а с намером да се све премести на ниво БиХ, што је, подсетио је, урађено и са Насером Орићем.

Према информацијама које стижу и из Сарајева, како је рекао, Орић је присуствовао комеморацији, био прерушен и подстрекивао је масу на нереде.

Због свега тога, сматра Додик, Изетбеговић не може да говори о политици помирења, јер „он жели да укине РС и створи БиХ по одредбама исламске декларације његовог оца Алије Изетбеговића“.

Како је рекао, Вучић је дошао у Сребреницу, пружио руку помирења, показао личну одговорност државника, а узвраћено му је тако што му није гарантована безбедност.

Он сматра и да је догађај у Поточарима политизован чему је, сматра, доказ и и то што је реис Кавазовић, који то није знао, покушао да смири „разуларену масу“.

Додику је најбољи утисак оставила позитивна реакција „Мајки Сребренице“, а напад на Вучића у РС је, како каже, доживљен као напад на „свог премијера и институције“.

Премијер Вучић изјавио је да никога неће кривично гонити због напада у Поточарима, јер верује да ће надлежни органи Србије, РС и БиХ обавити свој посао.

Председник РС Милорад Додик оптужио је члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да је заинтересован једино за скривање истине у случају напада на премијера Александра Вучића у Поточарима.

Он стога од истраге, каже, не очекује ништа и на конференцији за новинаре након сусрета са српским премијером у прилог томе наводи да је агенција која је обезбеђивала комеморацију у Сребреници у власништву Изетбеговићевог саветника.

Оно што се може очекивати је, додао је, деловање органа РС и Србије у истрази у вези с нападом.

„По нама нападнута је Србија, једна институација и њен председник са намером да буде убијен. Преко тога се не може прелазити. Наша полиција и специјално тужилаштво истражује тај догађај„, објаснио је Додик.

Он је замолио новинаре да прате даљи ток, јер, како је навео, како истрага буде напредовала у неком тренутку ће тужилаштво БиХ преузети предмет од Тужилаштва РС, а онда, према његовом мишљењу, даље истраге неће ни бити.

Додик је казао и да су сви који седе у амбасадама у БиХ престрашени јер очекују да ће „муслимани доћи пред њихове канцеларије у викати Алаху Екба“, док истовремено када седе са представницима РС причају сасвим друге приче.

Он наводи и да је Високи представник направио антидејстонску БиХ, против које се РС бори,мада њу оптужују да крши Дејтон, а као „најзлочестијег“ високог представника поменуо је Британца Педија Ешдауна.

С тим у вези је казао да сматра да је Велика Британија предложила резолуцију о Сребреници Савету безбедности УН како би поручила исламским екстремистима да подржавају муслимане и да они треба да делују негде на другом месту, а не на тлу Британије.

Упркос томе што је уверен да је Високи представник прекршио све што је могао, а пре свега међународно право, те да није Босни донео ништа добро, Додик каже да би било нелогично да се Дејтон, који је направио нови политички систем и донео мир, не оцени као успешан и да се каже да је допринео стабилизацији.

Додик је спреман на дијалог о правосуђу и тужилаштву у БИХ, али ако договор изостане остаје при одлуци о референдуму.

„Ми нисмо за унулилатералне акције, али смо против понижења„, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка с премијером Александром Вучићем.

„Суд и тужилаштво су под директним утицајем СДА и Бакира Изетбеговића. Очекујемо да суд буде независтан а не под утицајем Орића или Изетбеговића или британске и америчке амбасаде“, рекао је Додика.

Он је истакао да је РС спрема за дијалог за свима, али да је за њу од изузетног значаја да се консултује са Србијом.

Најавио је да ће са српским руководством још једном у септембру размотрити ситуацију у вези са референдумом.

Упитан да ли је то наговештај могућности одустајања од референдума, Додик каже да ако не буде напретка по питању захтева које има РС онда ће се ићи на референдум.

„Не одлучујемо ми више о референдуму. Ако не буде помака ми идемо на референдум и ми ћемо то добити. Али ми више о томе не одлучујемо, него други, и нека се не скривају иза тога“, рекао је он.

Упитан који је то временски рок у којем би могло да дође до одржавања референдума Додик је рекао да се ради о минимум два-три месеца, имајући у виду процедуру која мора бити испоштована.

Он је, међутим, додао да очекује да у том периоду договор буде постигнут.

Додик је рекао да ни Устав БиХ ни Дејтонски споразум не предвиђају да БиХ има суд и тужилаштво:

„Може да постоји суд и тужилаштво у ингеренцијама БиХ, али он не може бити усмерен само на један народ – Србе, нити да преузима случајеве из РС“, рекао је он, додавши да и међународни званичници признају да правосуђе није савршено.

„Шта је ту недемократски? Какво позивање на рат? Ми не позивамо на рат већ на демократско изјашнајвање“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је високи представник у БиХ главни кривац за ситуацију по питању правосуђа и тужилаштва, а да је највећу штету нанео Педи Ешдаун.

Вучић је у данашњем разговору замолио председника РС Милорада Додика да још једном размотри одлуку о референдуму, указујући на шири контекст тог проблема.

Додик је изјавио да од Србије не очекује ништа осим резумавања за Српску и подршке Дејтонског споразума.

Он је на питање шта ако се од Србије буде тражило да се дистанцира од референдума казао да не одговара на спекулације.

„Никада Србија није ништа тражила од Републике Српске, није се мешала и поштује Дејтонски споразум. Не очекујем од Србије ништа друго осум разумевања и подршке Дејтонског споразума“, подвукао је Додик.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Za ovog fašistu demokratija je samo ono što se njemu sviđa sve drugo je nečija majorizacija! Toga u Hrvatskoj nema jer su se oni izliječili od takve mogućnosti na vrijeme onemogućivši postojanje srpske republike ondje đe joj nije mjesto!

  • 0
   0

   Blagos ti u mozak. Hrvati su velike demokrate i antifasisti. PS nemoj da se lazes, Amerika je procerala Srbe iz Krajine, politickim pritiskom na Milosevica, da ne izostavimo nato avijaciju i satelite. Toliko o vasoj genijalnosti i vasoj velikoj „pobjedi“ nad srbima.

  • 0
   0

   слушај мали фашизам је то што причаш теби је данас празник и неби смио да тако пишеш на бајрам . Поздрављаш протеривање 500.000 срба из хрватске све мирише на то да би ти волио да се православци покољу између себе е видиш нема тога филма.
   Поздрави американце у сирији и проучи како се откидају главе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here