Насловна Насловна Додик одликовао Шћогољева, Решетњикова, Малофејева, Каљакина и Давидова

Додик одликовао Шћогољева, Решетњикова, Малофејева, Каљакина и Давидова

1
ПОДИЈЕЛИ

Председник Републике Српске Милорад Додик постхумно је одликовао 315 погинулих бораца Војске Републике Српске Медаљом заслуга за народ, додељеном за заслуге у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске.

dodik

Додик је поводом Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ одликовао појединце који су допринели стварању, афирмацији и развоју Републике Српске и ширењу истине о њој, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Председник Српске одликовао је помоћника председник Русије Игора Олеговича Шћогољева Орденом заставе Републике Српске са златним венцем за рад и изванредне заслуге у послератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, као и за лични допринос развоју политичких, културних и духовних веза између Руске Федерације и Републике Српске.

Додик је одликовао директора Руског института за стратешка истраживања Леонида Петровича Решетњикова Орденом Његоша првог реда, за признат рад и заслуге, као и лични допринос у развоју научне и културне сарадње између Руске Федерације и Републике Српске, чији значај има шире размере у афирмацији Републике Српске.

Константин Валеријевич Малофејев, оснивач Фонда Светог Василија Великог, одликован је Орденом Његоша првог реда за посебан допринос у развоју привреде и хуманитарне сарадње између Руске Федерације и Републике Српске, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и размера у афирмацији Републике Српске.

За признат рад и заслуге, као и лични допринос у ширењу сарадње Ветерана Руске Федерације и Ветерана Републике Српске, орденом Његоша првог реда председник Српске је одликовао Валерија Вјачеславовича Каљакина, председника Међународног савеза „Наследници победе” из Русије.

Орденом Његоша трећег реда, а за посебан допринос у развоју сарадње у области информатике између Руске Федерације и Републике Српске, којом се доприноси општем напретку Републике Српске, председник Српске је одликовао Дениса Николајевича Давидова из Русије.

Медаљом заслуга за народ одликовани су млади фудбалери – Срђан Бабић из Бањалуке, Миладин Стевановић из Бијељине, Мијат Гаћиновић из Требиња и Немања Максимовић из Бање Ковиљаче за заслуге и достигнућа у области спорта, и за освојену титулу првака света на Мундијалиту на Новом Зеланду, којом се доприноси општој афирмацији Републике Српске.

На свечаности уручења одликовања, одржаној у Бањалуци, председник Републике Српске рекао је да се на Видовдан у Српској окупља око важних националних питања.

Додик је подсетио да председник Републике Српске два пута годишње одликује појединце, институције и установе, а да су сама одликовања знак захвалности и њега и целе Српске за оно што су одликовани учинили.

„Наравно да је то мало и скромно јер верујемо да је далеко веће оно што су они учинили за Српску и оно што данас јесте Српска”, истакао је Додик.

Добитницима одликовања Додик је поручио да одликовања носе са посебном чашћу и да ће у том погледу Српска наставити да одаје почасти и признања свима онима који су дали допринос јачању и развоју Српске.

У име одликованих, Леонид Петрович Решетњиков рекао је да ће као и остали одликовани из Русије и даље јачати српско-руске везе.

„Братска Република Српска награђује нас у ово тешко време за Русију када су нам Америка и западна Европа објавили информативни, економски, политички, али и оружани рат јер је и Украјина руска земља. Ово није награда нама, већ руском народу“, рекао је Решетњиков.

Уз захвалност Додику за одликовање, он је нагласио да је руски народ свим срцем уз Србе и да ће тако и остати.

У име породица погинулих бораца који су постхумно одликовани, председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је српски народ слободарски, а да је у последњем рату за слободу и стварање Српске дао велике жртве.

„Срби посебно цене и овај вид друштвеног признања – медаље и ордене који се дају за заслуге у рату, за војничке заслуге и жртве које се дају за слободу, а у овом случају и стварање прве српске државе западно од Дрине”, рекао је Савчић.

Уручивање одликовања породицама постхумно одликованих бораца биће уприличено приликом обиљежавања значајних историјских догађаја у локалним заједницама Републике Српске.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here