Насловна Политика Додик: НАТО се мијеша у унутрашње ствари БиХ, размишљамо о референдуму о...

Додик: НАТО се мијеша у унутрашње ствари БиХ, размишљамо о референдуму о уласку БиХ у НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оптужио је НАТО да се понаша као политичка организација и да се мијеша у унутрашње ствари у Босни и Херцеговини, због чега се у РС све више размишља о томе да се грађани изјасне да ли су за улазак БиХ у тај војни савез.

На тај начин, истакао је Додик, „завршила би се прича“ у вези са уласком БиХ у НАТО, бар што се тиче РС, додавши да у Републици Српској постоји консензус у вези са НАТО, али да га „неки скривено руше“.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да одбаци апелацију Правобранилаштва РС и омогући да војна имовина буде укњижена на државу БиХ, он је оценио да је то „отимање територије и имовине Републике Српске, као и наставак злоупотребе правосудног система, због чега РС мора заштитити своја права и интересе“.

„Ово је веома озбиљна ствар, дио је континуитета удара на Републику Српску, коју хоће да развласте од њене територије и имовине и у том погледу видљива је нит наставка злоупотребе правосудног система“, рекао је Додик за ентитетску новинску агенцију СРНА.

Према његовим ријечима, иза тога стоје представници међународне заједнице, предвођени Канцеларијом високог представника (ОХР), док се у све умијешао и НАТО, посредством своје команде у БиХ.

Додик је истакао да се подршком одлуци Уставног суда НАТО „дефинитивно сврстао на једну страну“, при чему то није Република Српска, која нема никакву обавезу да прати НАТО у том погледу.

„Преко овога се сигурно неће прећи, ово је отимачина и разбојништво највећег нивоа, игнорисање међународног права и Дејтонског споразума“, упозорио је предсједник Републике Српске.

Додик је даље оценио да високи представник у БиХ Валентин Инцко, „који се оглашава само када треба подржати муслимане“, дефинитивно не може бити саговорник на питањима у БиХ.

„У том погледу мислим да се ствари све више заоштравају и да  Република Српска мора да заузме своју позицију, а она мора да буде апсолутна заштита наших права и интереса“, истакао је Додик.

Извор: Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here