Насловна Политика Додик: Kонцепт БиХ који одговара само Бошњацима је немогућ

Додик: Kонцепт БиХ који одговара само Бошњацима је немогућ

2
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је БиХ земља карикатура која спада у категорију пропалих држава, да је видљиво да нема унутрашње снаге да функционише, те да се показало немогуће одржавање концепта БиХ који једино одговара Бошњацима.

Дјеловање Савјета министара, који нема подршку ни Парламентарне скупштине БиХ, а наставља да егзистира, супротно је свим праксама било које иоле демократске земље, рекао је предсједник Српске Милорад Додик, у интервјуу за Глас Српске. Додик је поручио да се концепт Босне и Херцеговине, која одгововара само Бошњацима, показао као немогућ и да је видљиво да БиХ нема унутрашње снаге да функционише.

Босна и Херцеговина се налази у једној од најсложенијих ситуација од Дејтона, а узрок томе су циљеви постављени од бошњачких политичара, који покушавају да створе унитаризовану и централизовану БиХ, у којој ће окупити поданике из других народа, сматра Додик. Та намјера је, каже, била јасна када се десило да власт на нивоу БиХ не кореспондира са властима на нижим нивоима, односно са влашћу у Републици Српској.

„Бакир Изетбеговић покушава да одржи СДС и ПДП важним факторима на нивоу БиХ, без обзира што за такву политику немају подршку народа, ни политичких партија. Изетбеговић је био спреман да са њима иде до краја, до њиховог самоуништења, што им се у суштини и десило у политичкој реалности у Републици Српској. Томе треба додати различите циљеве између бошњачких политичара, чињеницу да су Хрвати мајоризовани на нивоу кантона, Федерације и БиХ, као и напоре међународне заједнице да БиХ начини унитарном“, наводи Додик.

Коментаришући најаву најновије апелације Бакира Изетбеговића, Додик је рекао да би увођење босанског језика било противно Уставу Републике Српске. Додаје, да Изетбеговић оваквим потезима мрцвари свој народ држећи га у заблуди. Додик најављује да би ускоро у парламентарну процедуру могао бити упућен приједлог закона о Уставном суду БиХ.

„Закон је већ конципиран, али треба да се договоримо и да видимо када су Бошњаци за то спремни. Нико нормалан неће рећи да не треба поштовати одлуке Уставног суда и правосудних институција, али када је он заиста Уставни суд. То је у БиХ мјесто егзекуције и политичко тијело у којем се креирају вануставна рјешења и доносе политичке одлуке“, истиче Додик.

Говорећи о раду ОБА БиХ, Додик је рекао да је апсолутно јасно да ова агенција крши закон, јер је законом прописано да морају да размјењују информације са свим нивиома власти, што они нису чинили, него су их, каже, размјењивали само са одабранима, укључујући СДС. Истиче да ОБА води неки свој унутрашњи рат и да њихови обавјештајци прате институције Републике Српске, што јасно говори о дугорочном непријатељском позиционирању те службе према Српској.

„Зато смо одлучили да СНСД у Народној скупштини Републике Српске тражи да се повуче сагласност која је претходно дата за ту заједничку обавјештајну службу и да се све врати на раније стање. Ми ништа нисмо имали од те службе осим проблема, подметања и покушаја да се све стави у функцију унитаризације БиХ, а то не желимо. Ми смо против тога, а они који то раде су против Републике Српске и њени непријатељи“, рекао је предсједник Српске.

Због апсурдности која је очигледна у институцијама на нивоу БиХ, СНСД је одлучио да се повлачи из свих комисија и одбора у Парламентарној скупштини БиХ, јер не желе да им дају легитимитет, истакао је Додик, и додао, да ће њихови посланици дјеловати у ПС БиХ и да никакав пренос надлежности на ниво БиХ неће успјети.

Извор:РТРС,Глас Српске

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kakvi su to Srbi kojima je bliži i draži Bakir Izetbegović od Milorada Dodika? Nažalost, takve (ne)ljude teško je naći među Hrvatima, Bošnjacima, Albancima! Dovoljno je kada se vidi da ni u jednom od navedenih naroda ne postoji ništa slično onom užasu koji se naziva „Druga Srbija“!

 2. 0
  0

  НАША ЕЛЕГИЈА

  Не боли нас.

  Грачанице више нема,

  шта би нам таковска гробља?

  Марко се гади буђења и зоре,

  гробови ћуте, не зборе,

  у небо диже наш

  презрив осмех робља.

  Нећемо ни победу ни сјај.

  Да нам понуде рај,

  све звезде са неба скину.

  Да нас загрле који нас море,

  и њина земља сва изгоре,

  и клекну пред нас у прашину.

  да нам сви руке љубе,

  и кличу и круне мећу,

  и опет затрубе трубе,

  цвеће и част и срећу.

  Ми више томе не верујемо,

  нит ишта на свету поштујемо.

  Ништа жељно не очекујемо,

  ми ништа не оплакујемо.

  Нама је добро.

  Проклета победа и одушевљење.

  Да живи мржња смрт презрење.

  Милош Црљански

  Црњански – Хиперборејци, одломак

  https://www.youtube.com/watch?v=Qi_SlsIhqD4

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here