Насловна Политика Додик: Дан државности БиХ не постоји

Додик: Дан државности БиХ не постоји

0
ПОДИЈЕЛИ

Milorad_Dodik_9-1024x680

У Босни и Херцеговини је данас Дан државности који се обиљежава само у Федерацији БиХ, у којој је то нерадни дан, док из Републике Српске поручују да не постоји ни дан, ни датум државности БиХ, јављају агенције.

На тај дан прије 70 година у Мркоњић Граду одржано је засједање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине (ЗАВНОБИХ), на којем је, како сматрају у Сарајеву, обновљена државност Босне и Херцеговине.

Република Српска свој Дан државности обиљежила је 21. новембра, на дан када је парафиран Дејтонски мировни споразум, којим је успостављен тај ентитет унутар БиХ.

Дан Републике Српске обиљежава се 9. јануара, у знак сјећања на 1992. када је тадашњи лидер Срба у БиХ Радован Караџић прогласио ,,Републику Српску Босну И Херцеговину“.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да на нивоу Босне и Херцеговине не постоји ни дан, ни датум државности и да стога Дан ЗАВНОБИХ-а, 25. новембар, не може бити обиљежаван као дан државности.

У отвореном писму представику ЕУ у БиХ Валентину Инцку, Додик скреће пажњу да су Високи представник и остали представници међународне заједнице, својим присуством дали значај непостојећем празнику насловљеном као Дан државности БиХ.

Додик је указао да је сваки покушај његовог успостављања антидејтонски.

Предсједник подсећа да је Дејтонски споразум јасно одредио да дејтонска БиХ наставља да постоји у складу са унутрашњом структуром, која је тим споразумом утврђена, па је, према томе, сваки једнострани покушај из Сарајева да се баштине празници и догађаји из бивше Југославије нерегуларан и немогућ за читаву БиХ.

Он је поручио да Република Српска нема ништа против да у Федерацији БиХ овај датум обиљежавау као празник, али у Републици Српској то неће никада бити.

Додик је навео да, колико му је познато, не постоји одлука ниједног релевантног органа дејтонске БиХ, што је било неопходно донијети након потписивања Дејтона, која потврђује да постоји Дан државности БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here