Насловна Политика Додик: БиХ може да опстане само по Дејтону

Додик: БиХ може да опстане само по Дејтону

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је данас да је међународна заједница одустајањем од изворног Дејтона, удаљавала Босну и Херцеговину од реалне могућности да преживи, јер је БиХ оспособљена за живот компромисима који су тешком муком постигнути пре 20 година.dodik

„Важно је приметити да БиХ после парафираног споразума у Дејтону није више била она БиХ која је 1992. међународно призната и која је примљена у чланство УН. То је била нова државна заједница са потпуно измењеном унутрашњом структуром“, навео је Додик у ауторском тексту за „Независне новине“.

Он је истакао да је РС, која је основана у јануару 1992. године, унела у БиХ три године касније свој субјективитет и суверенитет, одричући се дела свог суверенитета у име мира.

„Те 1995. године споразум је био једнако неприхватљив свима — Србима, који су морали да одустану од идеје заједничког живота у тада већ крњој Југославији, Хрватима што су остали изван граница Хрватске, а Бошњацима што су остали без унитарне државе за коју су се борили. Двадесет година касније потпуно је јасно да је Дејтонски мировни споразум у ствари био једина мера могућег живота та три народа и да су то аутори споразума веома добро знали“, оценио је Додик.

Председник РС нагласио је да се 1995. године у Дејтону није инсистирало на БиХ која постоји данас, као „резултат бројних бесправних интервенција високих представника“.

„Плашим се да би рат трајао дуже да је тако било. Треба ли напоменути да је споразумом из Дејтона РС имала чак и своју војску. Споразумом на који је, између осталих, потпис ставила и РС, предвиђено је око 80 надлежности више него што их Српска има данас, 20 година касније“, навео је Додик.

Према његовим речима, девастацијом споразума од стране разних међународних представника полако се урушавала и способност БиХ да остане целовита и функционална, јер споразум је гарантовао целовитост државе кроз њену децентрализацију, и то само под условом да се спроведе онако како је написан.

„Ако је тзв. међународна заједница дала највећи допринос политичком договору који је донео жељени мир у БиХ, и у првим годинама после рата одиграла пресудну улогу у спровођењу мира на терену, онда би било коректно да се призна да је та иста међународна заједница преко својих представника у БиХ рушила оно што је претходно сама градила“, оценио је Додик.

Он је навео да је у новије време Дејтонски устав на удару бриселске администрације, која крупне политичке промене у земљи покушава подвести под техничке услове које БиХ мора да испуни како би се кретала на европском путу.

„С обзиром на то да је Дејтонски мировни споразум међународни уговор, који се по конвенцији мора спроводити, званични Брисел уз помоћ политичког Сарајева не говори о промени споразума, али кроз бројне захтеве на европском путу управо покушава да промени споразум на коме почива земља. За РС ни тај пут ни кретање по њему неће значити ништа, уколико током путовања изгуби самосталност, која јој је загарантована Дејтоном“, закључио је Додик.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here