Насловна Политика Додик: БиХ је ултиматум међународне заједнице

Додик: БиХ је ултиматум међународне заједнице

0
ПОДИЈЕЛИ

dodik1

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је БиХ ултиматум међународне заједнице и нежељено мјесто, које је гурнуто у орбиту несигурности.

„БиХ не може на тај начин преживјети. Мислим да је БиХ могућа са три ентитета у којима би у свакоме по један народ био доминантан и баштинио сва национална и грађанска права. Сада не дјелу имамо да се под плаштом грађанског поништавају национална права. То је неприхватљиво“, рекао је Додик.

Он је за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, појаснио да би Република Српска, у том случају, била недирнут ентитет у сваком смислу, а да остала два представљају већински хрватски народ, односно Бошњаке.

Предсједник Српске је констатовао да сада нико није задовољан у БиХ – Бошњаци желе Федерацију у којој би доминирали над Хрватима, у БиХ су још несрећнији, јер не желе дијелити власт с било киме, а то не могу да остваре.

„Хрвати су незадовољни, јер су потпуно девастирани гашењем хрватске самоуправе… То је био јасан знак да се жели уништити позиција Хрвата и дугорочно обезбиједити доминација Бошњака, те су се настојали умањити изгледи за тражење трећег ентитета“, навео је Додик.

Он је рекао да је чињеница да се оваква БиХ распада и да једног дана неће радити ни њени органи, јер је немогуће радити ако се не уважавају интереси свих народа.

„Ако сада има памети, биће направљена децентрализована држава у којој ће једнако бити задовољни Срби, Хрвати и Бошњаци. Ако ни то не може, онда постављам питање зашто нас муче овдје“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су се Бошњаци успјели представити кроз подвалу о мултиетничности.

„Замислите Алија Изетбеговића и мултиетничност! Али неки су то прогутали без обзира што је Алија написао ‘Исламску декларацију’ у којој је позвао на стварање исламске државе и шеријата у БиХ. Онда се у рату створила слика о Бошњацима као јединим жртвама, а никада нису процесуирали стотине случајева злочина над Србима или Хрватима“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, сада се покушава кривица за непостизање договора у вези са непровођењем одлуке „Сејдић-Финци“, уставних реформи и европског пута, пренијети на предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића.

„Ја сам био на свим састанцима и морам рећи да Човић није проблем, јер је у свим варијантама, које су чак биле понижавајуће за њега, био конструктиван“, рекао је Додик и нагласио да су кривац бошњачке политичке странке.

На питање да ли је тачно да је руски играч који у Српску доводи руски капитал и промовише руске интересе, а да је некад био амерички, Додик је рекао да је он несумњиво само играч Републике Српске и српског народа.

„Ја припадам себи у политичком смислу и српском народу и нисам спреман бити полтрон било чији, амерички или руски. Разлика између америчке и руске политике је у томе што је САД увијек условљавао ствари до понижења. Руска политика никада није имала захтјеве у погледу политичких концесија или да нас понизе. Ја и данас желим добре односе са САД и цијеним то што су учинили за мир овдје. Само луд човјек не би желио имати сарадњу с том моћном земљом, али не желим пристајати на диктате“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске рекао је да неће пристати на било шта што би поништило утицај Републике Српске, без обзира што то траже неки Американци.

Он је рекао да је политика Републике Српске усмјерена ка поштивању Дејтонског споразума и да јој не пада на памет да се одрекне надлежности које је добила, јер нема ниједне аутономије на свијету која је спремна да сама себе укине.

Предсједник Српске каже да нема осјећај да га америчка администрација настоји уклонити, али да постоје активности које су видљиве преко невладиних организација, медија и опозиције с наметањем одређених тема.

„Они немају овдје никаквих одговорности, па се онда играју с неким темама као што је прича о Босни, која је неодржива. Они, међутим, мисле да су довољно јаки и да све могу држати на окупу, али историја ће их демантовати“, рекао је Додик, нагласивши да успјех у БиХ подразумијева унутрашњи договор.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here