Насловна Политика Додик: БиХ је неуспјешна земља потпуно

Додик: БиХ је неуспјешна земља потпуно

0
ПОДИЈЕЛИ

Предјседник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Босна и Херцеговина потпуно неуспјешна земља и да РС има своје право на афирмацију и самоопредјељење, које треба развијати што више.

dodik

„Сматрам да и Хрвати имају право да дефинишу своје политичке позиције и нисам уопште узнемирен због тога“, одговорио је Додик на питање новинара да прокоментарише декларацију о федерализацији БиХ, коју је усвојио Хрватски народни сабор (ХНС).

Ентитетски предсједник је нагласио да ту декларацију види као право хрватског народа да се искаже на такав начин и да је то њихов став, преноси Радио телевизија Републике Српске.

Према његовим ријечима, у декларацији има и прихватљивих ставова, као што су они који говоре о неуспјешном функционисању БиХ и захтјевима за новим изборним законом.

Додик је нагласио да Република Српска одбацује разговор о било којој могућности која предвиђа губитак њених политичких или територијалних компетенција.

„Што се тиче изградње трећег ентитета у Федерацији БиХ, то сматрам као проблем између Хрвата и Бошњака, јер они су 1994. године градили некакво заједништво и очигледно је да нису успјели и да то није дало адекватно рјешење“, истакао је предсједник Српске. Додик је нагласио да Република Српска одбацује разговор о било којој могућности која предвиђа губитак њених политичких или територијалних компетенција.

„Што се тиче изградње трећег ентитета у Федерацији БиХ, то сматрам као проблем између Хрвата и Бошњака, јер они су 1994. године градили некакво заједништво и очигледно је да нису успјели и да то није дало адекватно рјешење“, истакао је предсједник Српске.

Оценивши да декларација ХНС-а уопште не треба да буде главна тема у Српској, Додик је нагласио да је основни став ентитетске власти – Република Српска са свим правима написаним у Дејтонском споразуму, уз враћање права које су јој, својим насиљем, отели високи представници и међународна заједница.

Претходно, Додик се састао са посланицима првог сазива Народне скупштине Републике Српске, а на састанку је закључено да је неопходно обезбиједити што већи степен јединства политичких фактора у РС, јер ће само на тај начин бити ојачана и очувана институционална снага Српске коју треба ставити испред страначких интереса.

Најављен је и заједнички састанак свих релевантних политичких фактора у РС, који ће организовати Асоцијација стваралаца Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here