Насловна Насловна Добитник Нобелове награде за мир – Обама: Постао сам добар у убијању...

Добитник Нобелове награде за мир – Обама: Постао сам добар у убијању људи

5
ПОДИЈЕЛИ

A drone designed and constructed by Concepcion University and the Chilean army is seen during a flight test at Concepcion city

У новој књизи о америчком предсједнику Бараку Обами, шеф Бијеле куће у разговору са својим сарадницима о контроверзним нападима беспилотним летјелицама се “похвалио” како је “постао добар у убијању људи”.

Како преноси Хафингтон пост (Huffington post), ова информација појавила се у књизи “Double Down” која се бави конкретније предсједничким изборима између Обаме и републиканског кандидата Мита Ромнија прошле године.

О Обамином цитату писало се у прелиминарним рецензијама књиге и још није скроз јасно у којој ситуацији је то изјавио, али сигурно је да ће се ова изјава још анализирати.

Аутори Марк Халперин и Џон Хеилиман провели су скоро двије године у истраживању, разговарајући са сарадницима оба политичара.

Напади америчким дроновима, који су били већег интензитета током Обаминог мандата, многи сматрају најконтраверзнијим дијелом његове владавине у Бијелој кући.

Обама, како тврди Њујорк Тајмс, лично одлучује о томе ко ће бити ликвидиран нападима из беспилотних летjeлица тзв дронова. Кандидате, наводно, бира из списка који му предлажу тајне службе, и у томе он има посљедњу ријеч.

Недавно је објављен податак, до којег је дошло Друштво истраживачких новинара, да је током 10 година Бијела кућа наредила 378 напада,од тога их је 326 наредио Обама.

У тим нападима је убијено између 2500 и 3600 људи, а од тога према неким процјенама око 1000 цивила, међу којима и 200 дјеце.

DoubleDown-Lead_jpg_800x1000_q100

Дронови су легално средство

Обама је у мају ове године изјавио да су напади беспилотним летјелицама на осумњичене за тероризам легално, ефикасно и неопходно средство у борби против тероризма, али да има проблема са цивилним жртвама.

Он је рекао да прије сваког напада мора постојати „скоро па потпуна увјереност“ да неће бити убијених или повријеђених цивила, истакавши да је то „највећи стандард који можемо поставити“.

Само у Пакистану је од 2003. године у нападима беспилотним летјелицама убијено 3.335 људи, а уочи Обаминог говора, званичници владе САД су објелоданили да су четири америчка држављана убијена у таквим нападима.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Мало је рећи ,,добар“ постао је звијер! Нобелова награда је изгубила смисао у овом идиотлуку!

 2. 0
  0

  Не видим зашто онда Асад Башар не би могао да је добије. Мени је позитивац у поређењу са овим кретеном!

 3. 0
  0

  OVOGA UGLJEŠU SAMO AMERIKA MOŽE DA POBACI , OSTANE ŽIV I POSTANE PREDSJEDNIK . U ŠTO SE IZVRGAO OVAJ „MODERNI“ SVIJET . VAKAT JE DA SE UMIRE KAD OVAKVI IZRODI VLADAJU SVIJETOM . ZAMISLITE OVE NAŠE KRETENE KOJIMA JE VLADIKA RADE GENOCIDAN PISAC , ŠTO ONI BENAVE .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here