Насловна Друштво ДНП: Успјех ученика на латиничном писму

ДНП: Успјех ученика на латиничном писму

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска народна партија упозорава просвјетну и укупну јавност да је у овој школској години Министарство просвјете донијело одлуку да се свједочанства и дипломе издају на ћириличном и латиничном писму, али је, како тврде, притом дискриминаторски, у усменој комуникацији, дат предлог да се успјех ученика исписује на латиничним свједочанствима, а тек, ко евентуално затражи, ћирилицом.

Саопштење ДНП-а преносимо у цјелости:

Подсјећамо јавност да ово није била пракса претходних деценија, него су се свједочанства издавала искључиво на ћирилици, па овакав поступак Министарства просвјете очигледно има за циљ латинизовање образовних институција.

Посебно флагрантно је што се у појединим школама ученицима и родитељима латинични образац свједочанства вјешто намеће, иако је то противуставно јер је у Уставу записано да су ћирилица и латиница два равноправна писма, а директори школа и просвјетни радници у обавези да ученике, односно њихове родитеље, питају на којем обрасцу ће им издавати свједочанства.

Али је очигледно да у највећем броју школа тако није поступљено. Чак се код појединих одјељењских старјешина као оправдање изналази да поједине школе имају мали број свједочанстава на ћириличном писму, па су наводно због тога принуђене да их исписују на латиничним обрасцима.

Све ово довољно говори у прилог чињеници да је ријеч о класичној дискриминацији и подјели дјеце у образовним инстиуцијама, што је за сваку осуду. Очигледно је да актуелна власт све ово ради намјерно, пред саме изборе, како би скренула пажњу са многих афера које данас потресају Црну Гору. И да на тај начин уведе и подстакне нове подјеле међу дјецом, као и међу родитељима.

Јасно је да ће се оваквим издавањем свједочанстава дјеца дијелити по партијској и другим основама, што је неприхватљиво за образовни систем. Чак се дискретно врши притисак на дјецу да морају прихватати свједочанства на латиничном писму, а да ће у супротном, наводно, имати посљедице.

Све ово је довољан показатељ да у Црној Гори не живимо у демократском друштву, јер се све промјене у образовним и школским институцијама спроводе насилним путем, мимо воље ученика, родитеља и просвјетних радника.

ДНП упозорава просвјетну и укупну јавност да ће овакво рјешење министра и Министарства просвјете имати далекосежне посљедице за сам образовни систем, као и за политичке односе у Црној Гори. Треба, као и у претходним годинама, свједочанства издавати на ћириличном писму, а дјеци, која то желе, на латиничном. Овако се врши и притисак, насиље над ученицима православне вјероисповијести. Тим прије што је ћирилица темељ културе Црне Горе и њеног историјског бића, па Црна Гора није иста без њеног ћириличног писма.

Министарство просвјете оваквим понашањем очигледно нарушава идентитет Црне Горе, тражећи неку Црну Гору која никад није постојала, те тиме тражи и преименовање једног народа и његовог културног идентитета.

Напомињемо да сви грађани Црне Горе и иначе имају право да траже да им се документа издају на писму на којем они желе, ћирилицом или латиницом, тако да ови притисци у просвјети представљају грубо нарушавање права и слобода дјетета у Црној Гори.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here