Насловна Политика ДНП: Против НАТО, за јаче везе са Србијом и Русијом

ДНП: Против НАТО, за јаче везе са Србијом и Русијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска народна партија наставља бескомпромисну политичку борбу за демократске промјене у Црној Гори, која подразумијева институционалну смјену ДПС-а и СДП-а и у том циљу спремна је за даље ширење антирежимског фронта на јасним опозиционим принципима и без калкулација, казао је у разговору за Дан лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић, уочи данашњег, првог страначког конгреса.

DNP-Logo

„Остајемо снажно привржени програмским принципима наше паргије и програма 595 мјера, који је заснован на српско-црногорском помирењу, опоравку економије, борби против сиромаштва, организованог криминала и корупције. У том контексту спремни смо за даље ширење, али на јасним опозиционим принципима и без икаквих калкулација. О евентуалним партнерима изјашњаваће се Предсједништво ДФ-а и партијски органи ДНП-а када за то дође вријеме“, навео је Кнежевић.

Како је додао, ДНП и ДФ не сматрају да је фрагментирање или разбијање опозиције модел којим би могао да се побиједи ДПС.

„Напротив, плашимо се да гај модел може да доведе до пасивизације опозиционог бирачког тијела и да значајно утиче да ДПС са коалиционим партнерима, иако су у много већим проблемима него опозиционе странке, добије на значају код грађана“, упозорава предсједник ДНП-а.

На конгресу ће осим избора партијског руководства бити усвојена и декларација, која ће, како каже Кнежевић, представљати сублимацију програмских опредјељења партије, али и предлог за даље дјеловање опозиције. У декларацији се, између осталог, наглашава да делегати „подржавају да уз посгојеће форме парламентарног дјеловања ДНП буде активни учесник у креирању других опозиционих облика ваниституционалног демократског дјеловања, који имају за циљ стварање претпоставки да се у Црној Гори одрже фер и демократски избори на свим нивоима“.

Учесници конгреса, како је наведено у декларацији, „оснажују програмско опредељење ДНП-а противу члањења Црне Горе у НАТО.

„Као политички субјект заснован на принципима демократије, толеранције различитости, уважавамо чињеницу да поводом овог питања постоје другачија мишљења, те стога сматрамо да би евентуалну одлуку о учлањењу Црне Горе у НАТО требало да донесу грађани на референдуму“ каже се у документу.

ДНП ће снажно афирмисати сарадњу са државама које нису чланице ЕУ, „посебно са доказаним пријатељским и братским држава Србијом и Руском Федерацијом“.

„Подржавамо да Црна Гора, чувајући свој субјективитет и државно достојанство, сарађује и са САД, Кином и осталим државама које доприносе остваривању њених економских интереса“, пише у декларацији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here