Насловна Политика ДНП: Протести су нужност, лидери опозиције да прихвате иницијативе и искуства ДФ-а

ДНП: Протести су нужност, лидери опозиције да прихвате иницијативе и искуства ДФ-а

1
ПОДИЈЕЛИ

Политички савјет ДНП-а је на својој редовној сједници анализирао актуелну политичку ситуацију, и сходно својим надлежностима предложио органима Партије ставове о дјеловању на унутарпартијској политичкој сцени.

У саопштењу овим поводом, које потписује предсједник Политичког савјета ДНП, Предраг Булатовић, наводи се да континуирани протести до остварења захтјева опозиције, постају нужност, као и да Политички савјет очекује да иницијативе и искуства ДФ-а прихвате све опозиционе политичке партије и, прије свега, сви њихови лидери.

Саопштење ДНП-а преносимо у цјелости.

„Црна Гора се и даље налази у дубокој политичкој кризи, која се у континуитету наставља након парламентарних избора, на којима је ДПС преко монтираног државног удара остварио већину и формирао Владу. Кампања, коју режим појачано води против ДФ-а и његових лидера у наводној повезаности са наводним тероризмом у покушају, и тзв. „државним ударом“, појачава присутне подјеле и може утицати на даље подстицање сукобљавања међу политичким актерима.

Политички савјет указује на континуирано непримјерено мијешање амбасаде САД-а у унутрашње ствари Црне Горе, осуђује политичку заштиту коју пружа режиму ДПС-а, а што све скупа индицира да поред Ђукановића режисери тзв. „државног удара“ могу бити и стране обавјештајне структуре, заинтересоване за то да Црна Гора постане члан НАТО-савеза.

Политички савјет пружа пуну подршку руководству ДНП-а и Демократског фронта у активностима које воде на јединственом дјеловању опозиције. Оцјењујући да су резултати бојкота рада Парламента дали значајне политичке ефекте, Политички савјет препоручује органима Партије да унутар ДФ-а и опозиције подстичу нове облике јединственог и планског дјеловања. Одговорност за такво дјеловање је на лидерима политичких опозиционих партија, који су дужни, посебно због опозиционе јавности, да у директном и непосредном дијалогу утврде најефикасније облике политичког дјеловања у развлашћивању ДПС-а кроз понављање парламентарних избора.

Досадашњи облик координације унутар опозиције, који до сада, нажалост, није био на нивоу учешћа свих лидера, дао је одређене добре резултате. Прије свега, у обезбјеђивању истрајности у бојкоту, као и у формирању власти у Будви, уз очекивања формирања локалне власти у Котору, као и побједе у Никшићу.

Протести, добро осмишљени, масовни и у континуитету до остварења захтјева опозиције, постају нужност. Политички савјет очекује да иницијативе и искуства ДФ-а прихвате све опозиционе политичке партије и, прије свега, сви њихови лидери. За одлагање ове одлуке не постоје реална оправдања, као што неће бити ни оправдања ако се чим прије не одржи заједнички састанак предсједника свих опозиционих политичких партија.

Политички савјет сматра да унутар ДФ-а треба отпочети припреме за предсједничке изборе, за које је могуће да ће се, комбинаториком унутар ДПС-а, одржати и прије законског рока. Демократски фронт треба да инсистира на једном заједничком кандидату опозиције, а ако не буде прихваћено то рјешење, тек тада Демократски фронт треба да утврди свог предсједничког кандидата, који ће имати реалне шансе за побједу на предсједничким изборима.

Политички савјет подржава досадашње активности Партије у јачању инфракструктуре, и посебно подстиче јачање општинских одбора, формирање савјета младих у свим општинама и форума жена, као активности, које, поред омасовљења Партије, доприносе њеном даљем квалитативном јачању.“

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here