Насловна Друштво ДНП: Буквар без сагласности Министарства просвјете – ко дозвољава јавашлук по школама?

ДНП: Буквар без сагласности Министарства просвјете – ко дозвољава јавашлук по школама?

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска народна партија, која је међу првима реаговала на појаву накарадног Буквара црногорског језика, поставља питање пред цјелокупном црногорском јавношћу: ако је став Министарства просвјете да овакав буквар нема ни сагласност надлежних институција, како је могуће да је одштампан и дистрибуиран по школама?, саопштио је данас Зоран Лакушић, одборник ДНП-а у Скупштини главног града и функционер ДФ-а.

„Тражимо и одговор на питање: ко дозвољава сваком коме падне на ум да слободно тргује по васпитно-образовним установама, и да ли се то чини уз одобрења директора просвјетних установа?“, упитао је Лакушић.

ДНП истиче да неко мора сносити одговорност у надлежним институцијама и школама због тога што се овакав квази-буквар појавио и произвео штетне посљедице.

„ДНП ће реаговати и на плану утврђивања одговорности лица у школама и институцијама, која су процесуирала цио процес, због чега ћемо поднијети и кривичне пријаве,“ нагласио је он и додао:

„Имајући у виду оправдано и све веће незадовољство бројних родитеља у Црној Гори, који не желе да се с њиховом дјецом прави лингвистички хокус-покус, и дјеца уче архаичне и превазиђене норме, ДНП позива надлежне да сагледају степен судске одговорности за такав јавашлук по школама“.

novi-bukvar-3

Лакушић напомиње да је појавом примитивне публикације и додатно потврђен апел ДНП-а да се у Црној Гори не смију вршити злоупотребе језика и најмлађе популације од стране разних мешетара, који, уз све наведено, „јефтино подилазе властима“. ДНП истиче да тај азбучник глупости представља најобичнију језичку карикатуру, заглупљивање и индоктринацију дјеце у Црној Гори ради стицања профита.

„Подржавамо и опредјељење бројних родитеља у Црној Гори да бојкотују не само овај, него и сличне штетне уџбенике, којима се покушава искварити чисти књижевни језик младе популације и друштва у цјелини.

Протестујући због оваквих штетних наума режимских доконих лингвиста, ДНП ће се обратити и свим релевантним међународним институцијама уз апел да се заштите права, разум и здрав развој наше дјеце.

Покушај промовисања руралних локализама у савремени, нормирани књижевни језик представља ружно посељачење језичких норми, својеврсну ‘Ђекнизацију’ стандардног књижевног језика, управо у тренутку кад Црна Гора креће ка Европској унији и језичкој породици европских народа,“ нагласио је функционер ДФ-а Зоран Лакушић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here