Насловна Политика ДНП БП: Марковићев буџет – апокалиптични сценарио живота у ЦГ

ДНП БП: Марковићев буџет – апокалиптични сценарио живота у ЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

Новогодишња честитка Душка Марковића о запослењу 300 грађана Бијелог Поља више подсјећа на синопсис неке бајке настао по санационом плану ове једва скрпљење Владе, саопштила је данас Јелена Кљајевић, предсједница Општинског одбора ДНП Бијело Поља и одборница ДФ-а у локалном парламенту. Она је истакла ако неко мисли да ће проблем вишка запослених рјешавати отпремнинама мора рачунати на социјални бунт и отпор грађана, јер се на овај начин не рјешавају проблеми већ се ствара нова сиротиња те нагласила да ДФ планира низ активности широм Црне Горе, којима ће показати како Марковићев Буџет представља апокалиптични сценарио живота у Црној Гори.

Остатак саопштења преносимо у цјелости:

Иако је капитални буџет за 2017. планиран на 263 милиона евра, што је 52 милиона мање од прошлогодишњег, остаје нејасно из којих средстава ће Влада реализовати изградњу жичаре на Цмиљачи и моста на Његњеву, ако је и досадашња реализација капиталних пројеката у Бијелом Пољу, али и у Црној Гори, на нивоу статистичке грешке.

Посебно би занимљиво било да премијер Марковић детаљно прецизира кад ће бити отворена фабрика за откуп и прераду млијека у Павином Пољу, фабрика бездимних сухомеснатих производа и фабрика за производњу пелета. Да ли ће ови пројекти бити реализовани у приватно-јавном партнерству, и то на начин да инвеститори блиски ДПС-у, буду ослобођени свих дажбина, као што годинама дугују порез држави чија наплата је постала мисаона именица? Али, онда пред изборе запосле десетак социјално угрожених случајева за плату од 150 евра без осигурања и доприноса, док они згрћу екстра профит до програмираног стечаја предузећа.

Има ли бруталнијег примјера од фабрике минералне воде Бјеласица Рада коју су као један од најбољих колектива у бившој СФРЈ деценијски пљачкали. Да ли ће ове фабрике у најави у ствари бити партијски погони од избора до избора под строгом контролом ДПС-ових тајкуна, или ће радници имати дио у власничкој структури, како их не би могли отпуштати и малтретирати на сваки миг из централе ДПС-а?

bjelasica-rada

Али, умјесто да пројектанти уништавања бјелопољске и црногорске привреде буду процесуирани, они добијају нове послове, од ауто пута до „капиталних“ инвестиција које редовно заврше вишемилионским корупцијама.

Такође би било интересантно да се премијер Марковић у јучерашњој честитки обратио запосленим у општини којима се до скоро дуговало једанаест, ионако мизерних плата, и да саопшти ли се у Бијелом Пољу припрема масовно отпуштање запослених. Ако неко мисли да ће проблем вишка запослених решавати отпремнинама од неколико хиљада евра које су већ дужни, а притом додатно задуживати општину потрошачким кредитима, онда мора рачунати на социјални бунт и отпор грађана. Јер се на овај начин не рјешавају проблеми, већ се ствара нова сиротиња која у граду без инвестиционог потенцијала, може само да емигрира или умре од глади.

Нажалост, Бијело Поље је данас разгледница цијелог сјевера Црне Горе, и тога је Душко Марковић и те како свјестан, само срећа по њега, што је Дан општине само једном у години, па му се чини да ће грађани заборавити што је обећао. Ми сигурно нећемо, и обавјештавамо га да планирамо низ активности широм Црне Горе да покажемо како његов Буџет представља апокалиптични сценарио живота у Црној Гори.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here