Насловна Издвојено Дњепропетровск: Тајне службе Украјине припремале нападе на званичнике ЕУ

Дњепропетровск: Тајне службе Украјине припремале нападе на званичнике ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

У мају у украјинском граду Дњепропетровску одржали су се дани Литваније. Нијесу протекли без ексцеса, а све је почело саопштењем полиције да је мјесто гдје се овај догађај одвија, минирано. Након провјере, бомбе нијесу пронађене, али то надлежним није сметало да се овај инцидент припише проруским милитантима. Ескцеси су настављени, али Дани Литвааније су ипак некако окончани.

Слична стиуација догодила се у истом граду и неколико недјеља раније, када су 4 и 5 априла, у “Дњепропетровском Националном Универзитету – Олесја Гончара“ такође под покровитељством Амбасаде Литваније у Украјини, био одржан Омладински евроатлантски форум безбједности. На њему су учешће узели студенти из 15 универзитета Дњепропетровске, Полтавске и Запорожске области. То је био трећи овакав скуп организован од стране литванске амбасаде. И на овом догађају, око 20 минута послије почетка, полиција је добила позив да се у сали универзитета налази бомба. Сви присутни у сали, по једним изворима било је 93, а по другим 80 учесника, моментално су евакусиани. Међутим специјалисти ни тада нијесу пронашли бомбу.

ukrajina

Догађаји из априла и маја повезани су са евро-интеграцијама Украјине. Реализацију ових планова посебно помаже Република Литванија, која је такође и званични представник НАТО-а у Укранији.

Како ће у наставку бити разјашњено, поставља се питање у којој су мјери активности Службе Безбједности Украјине (СБУ) унутрашње подударају се са интересом народа коме сви њени сарадници дају заклетву и коректне према савезницима. Зато Вратимо се серији загонетних инцидената током Дана Литваније у Дњепропетровску, као и сличних догађаја током евроатлантског омладинског форума у истом граду, почетком априла.

Изгледа да службеници СБУ све до сада не могу прихватити просто правило да не постоји ништа тајно, што прије или касније не буде објелодањено. Увијек се догађало да из неких споредних разлога, завјеса са догађаја који су из неких разлога требали да остану тајни.

Посије ексцеса за вријеме Дана Литваније у Украјини, Богдана Музика, једна од администратора фејсбук групе “Украјина: пут у Европу’‘, иначе запослена у берлинској центрли Аксел Шпрингера АГ (медијски конгломерат који у власништву има водеће прозападне штампане медије у Србији): “Куцала сам дуго на сва врата, али она су за мене била затворена. Пошто су неки материјали испливали у јавност, осјећам потребу да кажем своју причу. Мом европском колеги његов познаник из Литваније у повјерљивој форми је пренио, да је за вријеме обиљежавања Дана Литваније у граду Дњепропетровску, тамо присутну европску делегацију радници СБУ жељели су да искористе за постизање својих нечистих циљева. Ријеч је била о провоцирању хистерије у Европи поводом сепаратиста и руских милитаната. Уз информацију приложене су и фотографије докумената тајних служби, од стране сарадника СБУ,  који није равнодушан према европској будућности Украјине.

axelspringer-Berlin

Не би било ништа страшно да управо тих дана није почео својеврстан театар апсурда. У украјнским медијима објављено је да је из САД стигао позив о постављању бомбе у градском и обласном савјету, као и адмнистрацији Дњепропетровске области. Сва “минирања“ урађена су тако да имиџ региона способног да спроводи међународне догађаје угрози. Као што знате у петак вече органи државне власти евакусали су сараднике из зграде администрације, али  је градоначелник из непознатих разлога остао у згради.

Човјек који је мом европском колеги предао фотографије докумената, увјеравао је да фотографије није добио само он већ и низ званичника и друштвено-политичких активиста из Европе. Нико није реаговао само је обезбјеђење појачано. Наши људи, у које и ја спадам, просто не желе вјеровати да против њих могу бити предузети такве прљаве активности.“

Богданиним твдрњама о прљавим радњама СБУ треба вјеровати. Она је један од милиона Украјинаца која стреми ка Европи. Факти које је презентовала, заиста не смијемо игнорисати, јер у овом случају њене ријечи непосредно поткрепљују докумената, које је скенирао савјесни сарадник СБУ.

Инсценирати нападе на чланове литванске делегације

фото 4

Читаоцима представљам суштину једног од објављених докумената, потписаних од стране пуковника Појаркова – начелника управе:

“Према наредби руководиоца СБУ генерала армије Василија Грицака, о актуелизацији антируског расположења међу представницима политичких елита Европске Уније, са циљем привући пажњу Европе са проблемима сепаратизма у Украјини и обезбјеђивању скорашњег рјешавању питања западне финансијске помоћи од стрне западних партнера за учвршћивање безбједности државе, планирамо спровођење следећих активности, које би касније биле приписане сепаратистима и проруским милитантима:

  • “Повећати контролу од стране СБУ над интернет налозима и утицати на лични живот чланова делегације, у првом реду Рјадзавичијуса, Гражуинене и Јанукониса;
  • Посредством опертативних могућности организовати нападе на једног од чланова делегације и нанијети му лакшег, или повреде средњег интезитета;
  • Са циљем утицања и контроле над потписивањем инвестиционих пројеката од стране литванске делегације у Дњепропетровској области, убацити сараднике управе  СБУ  као службенике Обласног државног савјета и Градског савјета.“

gricak

У објављеним документима још се помиње начелник Контра-обавјештајне службе Виталија Најдија. Јасно је да овакве “специјалне операције“ не могу помоћи евро-интеграцијама Украјине, напротив само нанос штету. Ту је још и Посматрачка мисија УН за људска права, која отворено окривљује Украјину за прогон неистомишљеника и постојање тајних затвора на територији земље

Ова мисија у Кијеву је 3. Јуна представила 14. по реду извјештај о стању људских права у Украјини. У извјештају се помињу стотине нелегалних хапшења и насиња над ухапшенима, од стране органа власти. У извјештају наводе масовни примјери репресије, која укључује и мучења, подржану од стране украјинских власти. Наведено је и постојање пет тајних затовра, које се налазе под контролом украјинских власти.

Simonovic-Ivan

Поред општих бројки, Иван Шимоновић, хрватски дипломата и помоћник генералног секретара УН за људска права, упознао је представнике медија са конкретним случајевима пребијања и мучења приведених, које су извршили сарадници СБУ.

Стога, ко би у Европи пожелио интегрисати Украјину, која се на тако жалостан начин односи према људским правима? Ко би желио да инвестира у такву земљу? Ко би био спреман да јој помогне финансијски и политички? По мом мишљењу, СБУ са циљем остварења својих унутрашњих амбиција, доприноси да би се од Украјине одрекао читав цивилизовани свијет.  И не само међународна заједница, већ и украјнски народ, који је направио проевропски избор.

Од стране надлежних органа неопходна је одговарајућа правна и политичка оцјена штете, коју држави наносе одређени нивои државне власти.  

  • Аутор текста је Георгиj Ивчук, друштвено-политички активиста из Кијева

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here