Насловна Друштво Ђуровић тражи смјену Ивановића

Ђуровић тражи смјену Ивановића

0
ПОДИЈЕЛИ

Коалиција НВО-сарадњом до циља затражила је од парламентарног Административног одбора, да разријеши Дарка Ивановића са функције члана Савјета Агенције за електронске медије, због, како тврде, конфликта интереса.

ivanović

“Захтијевамо да Административни одбор покрене поступак разрјешења Ивановића у складу са чланом 34 Закона о електронским медијима. У овом члану прецизирано је да поступак разрјешења члана Савјета покреће радно тијело Скупштине задужено за именовања. У члану 33 истог закона прописано је да ће Скупштина разријешити члана Савјета и именовати другог, уколико се утврди да је приликом именовања дао о себи нетачне податке или је пропустио да изнесе податке и околности који су битни за именовање”, наводи се у захтјеву предсједника Управног одбора Коалиције НВО, Горана Ђуровића.

Он сматра да је покретање поступка разрјешења прилика да Административни одбор исправи грешку у складу са законом.

“Скупштина Црне Горе је 16. децембра 2014. године већином гласова потврдила лситу кандидата за чланове Савјета Агенције за електронске медије чиме је Ивановић постао члан Савјета АЕМ. У поступку пријављивања на јавни позив, Ивановић је доставио Административном одбору Изјаву да није у сукобу интереса, прописаним чланом 17 Закона о електронским медијима, и тиме довео у заблуду чланове Одбора”, наводи Ђуровић.

Он тврди да је Ивановић дао изјаву супротно закону, да није у конфликту интереса.

“Ивановић је 100 одсто власник правног лица, Агенције Медиа Н-Гаге, које у копродукцији са Јавним сервисом, у сезонама 2013/14 и 2014/15 производило и производи емисију ‘’Робин Худ’’. То потврђује и уговор између РТЦГ и Агенције Медиа н-гаге”, наводи Ђуровић.

Према његовим ријечима, члан 17 Закона о електронским медијима прописује конфликт интереса, а у ставу 4 се наводи да чланови Савјета АЕМ не могу бити: „власници удјела, акционари, чланови органа управљања, запослени, лица под уговором и сл., који имају интереса у правним лицима која се баве дјелатношћу производње, емитовања и/или дистрибуције радијског и/или телевизијског програма или других АВМ услуга и са њима повезаним дјелатностима – оглашавање и електронске комуникације .

“Ивановић не може бити истовремено у позицији да његова организација производи емисију „Робин Худ“ у којој је он још и аутор, и да као члан Савјета АЕМ доноси одлуку о евентуалним приговорима гледалаца о кршењу законских норми и професионалних стандарда у сопственој емисији. Надлежности Савјета АЕМ су дефинисане чланом 14 Закона о електронским медијима као и Правилником о поступку по поднешеним приговорима у случајевима кршења услова из издате дозволе, одлука и прописа Агенције из којег је очигледно да је Савјет АЕМ надлежан за разматрање приговора гледалаца и слушалаца у другостепеном поступку”, наводи Ђуровић.

У Коалицији НВО очекују да ће Одбор одмах реаговати и покренути поступак разрјешења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here