Насловна Насловна Ђуровић: Политика проширења ЕУ губи на сјају

Ђуровић: Политика проширења ЕУ губи на сјају

1
ПОДИЈЕЛИ

Прва реаговања на излазак Британије из ЕУ од стране власти у Црној Гори наговјештавају бојазан за евроатланске интеграције као курс за који се опредијелила владајућа гарнитура.

Ово потврђују и изјаве професорице на подгоричком Економском факултету и некадашње министарке за европске интеграције, Гордане Ђуровић, које су пренијеле Вијести и Слободна Европа.

Некадашња министарка сматра да ће доћи до извјесних промјена, да ће политика проширења губити на сјају, али да Црна Гора мора да настави путем реформи којим већ годинама корача.

„Проширење, као атрактивна политика ЕУ, свакако ће губити на свом сјају у наредних пар година због тога што ЕУ заиста мора да се фокусира на унутрашњу консолидацију. Мислим да на сам процес приступања, ова турбуленција и ланац догађаја који слиједи, испрва неће утицати али свакако да је слика о ЕУ и њеној перспективи, снази и атрактивности поремећена“, рекла је Ђуровић.

Она је нагласила да ће економски ефекти изласка Велике Британије из ЕУ, највећег институционалног удара на темеље европског уједињења до сада, бити снажни и за ту државу и за ЕУ, док ће на западни Балкан, ефекти стићи посредно и касније.

Она је навела да бруто домаћи производ (БДП) Велике Британије представља 16 одсто БДП-а Европске уније, а њених 64 милиона становника чине 12,7 одсто становника ЕУ.

„Британија у буџет ЕУ даје 14 милијарди еура годишње (0,6 одсто свог БДП-а), али зато из буџета повлачи седам милијарди еура (0,3 одсто свог БДП-а), што значи да је нето давалац, али са свега 0,3 одсто. Један је од већих корисника ЕУ буџета кад је у питању сектор образовања, науке и мобилности. На ЛСИ-ју на примјер студира само 30 одсто Британаца, остало су студенти из трећих земаља“, казала је Ђуровић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here