Насловна Друштво Ђуровић: Донекле смо средили односе са Владом

Ђуровић: Донекле смо средили односе са Владом

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) Момир Ђуровић оцијенио је да су, након неколико судских процеса због неисплаћених буџетских средстава и упозорења министру финансија да ће га тужити због непоштовања Закона о буџету, донекле уредили односе с Владом.

momir djurovic

Ђуровић је казао да су, бранећи се од Владине “осионости и казни које ниједна академија није искусила”, покренули четири судска процеса код Уставног, Управног и Основног суда.

“Требало нам је више од двије године да Врховни суд ревизијом укаже да такво понашање није било законито за период од 2012. до 2013.године и да се један од ових процеса заврши праведним рјешењем”, казао је Ђуровић на Скупштини ЦАНУ.

Он је истакао да је и упозорење министру финансија о могућој кривичној пријави, помогло да им се измире трошкови за 2014.годину, “а не за период за који је ревизијом Врховног суда оспорено понашање Владе”.

“Тако да се за остале неисплаћене трошкове из 2012. и 2013.године још судимо, иако је ревизијом Врховног суда тај проблем једним дијелом ријешен у нашу корист… О понашању Владе, а посебно министарстава науке и финансија у том периоду, тешко се могу наћи адекватне ријечи”, казао је Ђуровић.

Истичући да је Закон о ЦАНУ “накарадан”, Ђуровић је казао да је по Уставу, национална академија самостална, и да се Законом не може прописати и ограничити њена аутономност и слобода “до таквих детаља, колико и каква одјељења ће имати, како ће бирати и предлагати своје чланове…”

Чланови ЦАНУ су усвојили и финансијски план за 2015. годину у износу од 1, 2 милиона еура

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here