Насловна Друштво Ђуришић: За Србе у ЦГ нема правде – да је овдје фашизам...

Ђуришић: За Србе у ЦГ нема правде – да је овдје фашизам а појави се судија који суди по праву – добићу

3
ПОДИЈЕЛИ

За Србе у Црној Гори нема правде – да је овдје фашизам као систем а појави се судија који суди по праву и закону – добићу, изјавио је за ИН4С Подгоричанин Вања Ђуришић који се од 1992. године се бори са Главним градом- Подгорица за шеснаест хиљада квадрата земљишта, које се води на њега и његовог брата. С обзиром да је Врховни суд одбио још једну ревизију, Ђуришић је напоменуо да ће 19. децембра блокирати Јереванску улицу која је у ствари у његовом власништву.

Вања Ђуришић се од деведесетих година тужи са Главним градом. За сво то вријеме донесена је само једна пресуда у његову корист која је касније поништена. Њему је одбијен предлог за одређење накнаде за ескпроприисано земљиште. Врховни суд није одговорио на све ревизионе наводе подносиоца и за своју одлуку није дао јасне разлоге.

Марика Новаковић, његов адвокат Уставном суду поднијела је жалбу која је по устаљеној пракси одбијена и нашла мјесто у већ густом реду на путу ка Стразбургу.

vanja-dokumenti-2

„У свим европским, демократским државама приватна својина је закон- то ми је онемогућено,“ казао је Ђуришић и нагласио: „То није земља добијена од шверца цигара и оружја, већ припада мојој породици“.

У Ђуришићевом случају сва врата су двадесет пет година затворена. Како је рекао „Судови не доносе пресуде по закону, папирима и на основу чињеничног стања.“

Судија каже да је случај застарио – Европска конвенција налаже да захтјев странке не може бити одбијен због пропуста суда

Да ствар буде гора његов случај се сматра застарелим.

Међутим, првостепено рјешење не садржи образложење који је то општи рок застаре и по којем закону се одређује, посебно јер овај рок траје 24 године.

Нејасно је образложење првостепеног суда у погледу примјене Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода као и образложење због чега се не примјењује члан 1 Протокола.

Према конвенцији због измјене става Суда који није благовремено окончао поступак, захтјев странке не може бити одбијен, нити ићи на штету странке због примјене правног акта или закона.

vanja-dokumenti

Свака пресуда донијета без утемељења, ни градоначелник не реагује

У случају рјешавања овог проблема долазио је градоначелник Подгорице, Славољуб Стјеповић у друштву замјеника директора Водовода Филипа Макрида и Горана Јанковића, који су Ђуришићу предложили да исплате 100 000 евра, док је вриједност тог земљишта око двјеста евра по квадрату. Схвативши да је Ђуришић свјестан праве вриједности свог земљишта, градоначелник се више није оглашавао поводом овог случаја.

Свјестан да држава не жели да ријеши његов проблем, упоран је да истраје у својој намјери да доведе овај случај до краја.

Он је најавио да ће у понедељак 19. децембра у дванаест часова блокирати дио Јереванске улице, на Забјелу од Дома здравља ка школи „Октоих“, јер на тај начин, уз помоћ медија, жели да упозна грађане са радом Главног града када је у питању спровођење закона.

До сада је имао само лоше искуство, јер је свака пресуда у претходних двадесет пет година, донијета на његову штету без икаквог утемељења.

Ђуришић одлучан у својој намјери да се избори за своје земљиште, како због своје осморо дјеце, тако и због свог обећања покојном оцу. Како је рекао: „Ни смрт ме не може зауставити јер и послије мене би моја четири сина наставила да се боре!“. Он наглашава да је земљиште већ један вијек у власништву породице Ђуришић, и да није зарађено шверцом.

Кукала мајка коме суди наш суд – ту правду неће наћи

Ђуришић је нагласио које су судије потврдиле одбијање за правичну надокнаду без икаквог правног утемељења:

 • Судија Основног суда у Подгорици: Данијела Вукчевић (она је прва одбила правичну надокнаду),
 • Виши суд у Бијелом Пољу (на који су га пребацили јер је подгорички био презаузет) и који је потврдио одлуку Основног суда: Милица Чукић, Јелена Чабаркапа, Милан Смоловић,
 • и чланови вијећа Врховног суда: Радоје Оровић, Рада Ковачевић, Радојка Николић, Весна Беговић и Драгица Милачић (извјестилац).

„Кукала мајка ономе коме они суде – ту не могу правду наћи. Они су дужни да раде по закону и праву државе, али не раде тако,“ напоменуо је Ђуришић и нагласио:

„Сваки лаик да види ове папире 10 минута видјеће о чему се ради, а камоли правник.“

vanja-dokumenti-3

Прогон по националној основи: Црна Гора му повриједила чак шест права

Држава Црна Гора је Вањи Ђуришићу повриједила чак шест загарантованих права:

 1. Право на правни лијек зајамчено чл. 20 Устава Црне Горе,
 2. Право на правично и јавно суђење у разумном року, зајамчено чл. 32 Устава Црне Горе,
 3. Право на својину зајамчено чл. 58 Устава Црне Горе
 4. Једнакост грађана пред законом чл. 17 Устава Црне Горе, 
 5. Право на правично суђење зајамчено, чл. 6 Европске комисије о људским правима,
 6. Забрана ретроактине примјене закона.

Вања Ђуришић ће о проблемима са којима се суочава он и његова породица већ четврт вијека обавијестити све амбасаде и стране институције у ЦГ.

„Јасно је да у питању прогон по националној основи, и мој случај потврђује колико је тешко Србима у Црној Гори у којој очигледно нема правде за све,“ рекао је за ИН4С Вања Ђуришић и још једном подвукао:

„Правда је на мојој страни, изгураћу до краја. Да буде фашизам као систем у овој земљи – добићу ако се појави судија који ће да суди по праву и закону.“

ustavni-sud

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sramota! Ali kakva nam je drzava ne iznenadjuje, iznenadilo bi nas da su radili po zakonu. Imanje ne moze da zastari, nikad. Bori se, Djurisicu!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here