Насловна Друштво Ђуришић: Ако блокада улице не успије, запалићу се испред канцеларије градоначелника (ВИДЕО)

Ђуришић: Ако блокада улице не успије, запалићу се испред канцеларије градоначелника (ВИДЕО)

5
ПОДИЈЕЛИ

Подгоричанин Вања Ђуришић  данас je поново преотествовао како би поручио општинским властима да жели да се његов проблем у вези са реституциjом земљишта коначно ријеши.

Наиме, Ђуришић се од 1992. године бори са Главним градом за реституцију свог земљишта, на којем се између осталог налази ОШ „Октоих“ и преко којег је прошла Јереванска улица.

„Све надлежне институције и законске одредбе ове државе ћу да прођем, али сви они остају глуви на моја тражења. У знак протеста, ако ово не успије, запалићу се испред канцеларије градоначелника“, казао је за ИН4С Ђуришић, додајући да има осморо осморо дјеце и да не види разлог због којег је принуђен да протестује на овај начин.

„У 21. вијеку, у доба демократије, кад стојимо пред вратима ЕУ, да се овако крше људска права…“, истиче он.

Ђуришић је позвао градоначелника Подгорице да му помогне да у оквирима законских могућности ријеши овај проблем.

„Врло лако – то му је обавеза и овим путем позивам службу градоначелника да ме контактирају и да ријешимо проблем, да не морам да на овај начин реметим јавни ред“, казао је он.

Ранија упозорења нису успјела

Вања Ђуришић је протестујући прије десет дана, блокирајући на кратко Јереванску улицу, најавио да ће, уколико се проблем не ријеши, преградити не само поменуту улицу већ заградити своје цијело имање које му држава није вратила.

„Дошао сам да заградим оно што је моје и мог брата. Ово је видео упозорења општинским властима да плате моју земљу, јер су већ прошли улицом преко ње. Данас их само упозоравам, покушавам да скренем пажњу јавности а од следеће недјеље од подне, или ћу је преградити скроз, или ћу сваки дан у подне да заградим не улицу – него моју земљу,“ нагласио је средином мјесеца Ђуришић.

Како смо раније писали, Ђуришић, који је отац осморо дјеце, до сада је имао само лоше искуство, јер је свака пресуда у претходних двадесет пет година донијета на његову штету без икаквог утемељења. Њему је држава Црна Гора саопштила да његов случај пред Судом сматра застарелим, иако према Европској конвенцији за заштиту људских права, због измјене става Суда који није благовремено окончао поступак, захтјев странке не може бити одбијен, нити ићи на штету странке због примјене правног акта или закона.

Њему је, како је ИН4С већ писао, држава Црна Горе повриједила чак шест загарантованих права:

1. Право на правни лијек зајамчено чл. 20 Устава Црне Горе,
2. Право на правично и јавно суђење у разумном року, зајамчено чл. 32 Устава Црне Горе,
3. Право на својину зајамчено чл. 58 Устава Црне Горе
4. Једнакост грађана пред законом чл. 17 Устава Црне Горе,
5. Право на правично суђење зајамчено, чл. 6 Европске комисије о људским правима,
6. Забрана ретроактине примјене закона.
Вања Ђуришић ће о проблемима са којима се суочава он и његова породица већ четврт вијека обавијестити све амбасаде и стране институције у ЦГ.

Подсјећамо да су Ђуришића општинске власти позвале на разговор прије но се одлучио на овакав протест, али тај састанак није уродио плодом. Зато је поручио:

„Стати нећу што се ово неће регулисати на законски начин, а то је да ми плате.“

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  znam da se pale automobili da se dobije odsteta,e sa osiguranjem ljudi u slucaju samozapaljivanja ne znam kao ide,pa malo razmisli,a demostracije su prosle tako da nema nista od Jana Palha iz Podgorice,dao bih ti ja 25 Danilovih kad ovo drugi puta kazes.sjedi svaki dan tu niko ti ne brani protestvuj,zapali gradonacelnika,nesreco,imas osmoro djece ,to je bogastvo a on cojak hoce da se uzga!

 2. 0
  0

  Мука натјера људе да изговоре грешне ствари и сигуран сам да је Вања, православни Србин свестан тога. А ко си ти да га критикујеш и помињеш му дјецу? Видим да поштујеш Зека Манитога, вјероватно си искомплексирани болесник попут њега.

  Модерацијо, коментаре дукљанских будала треба објављивати да би увјек били свесни гдје живимо, али постоје теме гдје су исти неумјесни.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here