Насловна Политика Ђурић: Зашто још нису кажњене убице српских жетелаца

Ђурић: Зашто још нису кажњене убице српских жетелаца

0
ПОДИЈЕЛИ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да се поставља питање због чега још увек, више од деценије и по након злочина у Старом Грацком када је убијено 14 српских жетелаца, нико није изведен пред лице правде.

marko-djuric

“Да ли је могуће да нико нема политичке храбрости и одговорности од политичара у Приштини да оне који су одговорни за овај злочин позове пред лице правде и то не због тога да би било кога понизио, увредио и нанео неправду, већ само зато да не будемо у ситуацији да они који су сејали смрт жању живот у слободи, живот без ознака убица, живот у коме нису добили оно што су на овим пољима посејали“, рекао је Ђурић.

Он је на парастосу жетеоцима који су убијени на њиви 23. јула 1999. године рекао да би волео да су на паростосу присутни бар неки политичари из Приштине “који припадају оном народу из кога су дошли злочинци“ јер би тиме, како сматра, послали поруку да се не слажу са оним што је урађено јер „то није урађено без озбиљне политичке инспирације“.

Ђурић је казао да су они који су побили жетеоце „посејали грех за који треба да буду кажњени и пред земаљским, али и пред неким другим судовима“.

“Доба жетве је за све ратаре доба када се радују томе да оно што су мукотрпним радом у земљу посејали из земље никне, када се убиру плодови мукотрпног рада. Само овде у Старом Грацком нељуди или боље речено звери у облику људи осудили су читаво једно село и народ овог краја да заувек у време жетве жали и тугује за онима који су нељудски и зверски убијени“, рекао је Ђурић.

Он је истакао да су српски жетеоци убијени не зато што су имали икакву кривицу и не због тога што су било коме учинили било шта нажао, већ због тога што су били Срби, односно што су рођени као православни Срби на својој српској земљи, на КиМ.

“На данашњи дан жалимо, сећамо се, али и постављамо питање због чега још увек, више од једне и по деценије, нико није изведен пред лице правде. Да ли је могуће да на КиМ, ни од локланих органа власти ни од представника међународне заједнице који су били присутни и у времену када је злочин почињен, не зна ко су починиоци злочина“, запитао се Ђурић.

Он је истакао да су се данас окупили у знак сећања на жртаве, али и да би показали да живимо.

“Окупили смо се да би показали да смо преживели и да свећу нашег опстанка овде на КиМ чак ни такви крвави, бесрамни и беспримерни злочини нису угасили. Да покажемо да смо заједно, да љубављу једни према другима, међусобном подршком и врлинама будемо сушта супротност онима који су хтели да нас на овим просторима нема и да на тај начин утремо пут и поставимо темељ нашег даљег опстанка“, рекао је Ђурић.

Наводећи да нам је косовско-метохијска земља и опстанак на њој суђен, он је истакао да док буде постојао српски народ било где биће га и на КиМ.

Према његовим речима, док буде постајао српски народ Космет ће бити везивно ткиво целог српског народа. “Због тога је и на нашем народу на КиМ свакако неупоредиво већи терет него на онима који живе у другим деловима српске отаџбине. На нама је одговорност не само да опстајемо него и да будемо баштиници наше културе, традиције и историје, али и да се са поносом и љубављу сећамо наших најмилијих“, рекао је Ђурић.

Он је истакао и да би волео да су на обележавању паростоса присутни бар неки политичари из Приштине “који припадају оном народу из кога су дошли злочинци“.

На тај начин би, како је истакао, послали поруку да се не слажу са оним што је урађено јер то није урађено без озбиљне политичке инспирације, без стварања политичких околности, а можда и без јасног и двосмисленог политичког налога. “То нека буде на част онима који 16 година не чине ништа да одговорни за ова злодела буду процесуирани“, рекао је Ђурић и додао да желимо да живимо у миру са свима, а да ћемо наше жртве заувек памтити.

Наводећи да ће Влада Србије наставити да буде присутна у животима наших људи сваког дана, он је истакао да ће злочин у Старом Грацком “на духовном бићу српског народа бити још једна рана коју нећемо заборавити, али која ће нас учинити бољим и сложенијим људима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here