Насловна Политика Ђурић: Од Сретења сами формирамо ЗСО

Ђурић: Од Сретења сами формирамо ЗСО

0
ПОДИЈЕЛИ

Уколико наредних неколико недеља не буде конкретних корака ка стварању Заједнице српских општина (ЗСО), српски представници ће од Сретења (15. фебруара) 2017. године сами успостављати Заједницу на Косову и Метохији, најавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Он је новинарима пренео да је на данашњем састанку премијера Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије било речи и о формирању ЗСО.

„Ми нећемо никога да молимо за спровођење онога што је договорено. Уколико у наредних неколико недеља не буде конкретних корака ка стварању ЗСО, српски представници ће у договору са својом државом почети од Сретења 2017. године сами да успостављају Заједницу“, рекао је Ђурић. Он је казао да ће Срби сами кренути да договарају како ће да изгледа ЗСО, које ће бити њене надлежности, да стварају институције које треба да представљају претпоставку за опстанак и очување српског народа на Косову и Метохији. Све то, како је додао, у жељи да никоме не одузму права, да нико нема мања права због формирања ЗСО, али да она каква је договорена, уз поштовање свих споразума, постане и стварност. До 31. децембра повући штетне одлуке Вучић је представницима Срба са КиМ данас дао рок да до 31. децембра повуку све штетне одлуке, ако желе да учествују у ономе што је јединствена политика Срба и државе Србије на КиМ, изјавио је шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је новинарима рекао да је премијер Србима са КиМ јасно поручио да све њихове одлуке морају да буде јединствене.

„Они који су самостално и без Владе Србије донели политичке одлуке о смени Љубомира Марића морају, да би се сачувало јединствено деловање Срба, ако желе да учествују у ономе што је јединствена политика Срба и државе Србије на Косову и Метохији, да до 31. децембра повуку своје штетне одлуке“, био је прецизан Ђурић. Он је, након састанака премијера са Србима са КиМ, указао да Мирјана Јевтић, која је постављена на место косовског министра, уместо Љубомира Марића, треба да се повуче. „Све одлуке Срба на Косову и Метохији треба да буду донесене на јединствен начин, договором, не свађама, него консензусом“, подвукао је Ђурић. На састанку са премијером Вучићем били су посланици Српске листе, српски представници у косовској влади и градоначелници, али не и министарка Јевтић, пренео је Ђурић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here