Насловна Друштво Ђурић о Трепчи: Морамо да покажемо зубе и подвучемо линију

Ђурић о Трепчи: Морамо да покажемо зубе и подвучемо линију

0
ПОДИЈЕЛИ

Једнострани прелазак комбината „Трепча“ у власништво Космета је за Србију неприхватљив, ово је једна од ситуација кад треба да покажемо зубе, да подвучемо линију и кажемо: Даље нећете моћи, рекао је јутрос директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

marko đurić

„Постоје неке ствари које, ако једном пустите, касније врло тешко можете да исправите и последице за српску заједницу би биле тако далекосежне да бисмо могли да говоримо о потпуном економском обесправљивању нашег народа“, рекао је он за РТС, уочи сједнице предсједништва покрајинског парламента која ће данас у 10 сати по хитном поступку разматрати Предлог измјена и допуна Закона о јавним предузећима, који омогућава да комбинат „Трепча“ пређе у власништво Космета.

Он је додао да су српски званичници „осим сталног политичког пристиска и предочавања последица лидерима у Приштини, не само јавно већ и неформално, у сталном контакту и са представницима међународне заједнице, са амбасадорима земаља из групе Квинта, плус шеф делегације ЕУ“.

На питање каква је реакција представника међународне заједнице, Ђурић је одговорио да не би било дипломатски да говори у њихово име, али да може да каже „да имају доста разумијевања за наше ставове, због тога што иако се они са нама генерално не слажу око статуса Косова, поштују приватну својину“.

Ова својина је недвосмислено највећим дијелом на Фонду за развој, затим на банкама и још неким домаћим привредним субјектима из Србије, рекао је Ђурић и додао да би „отимање, конфискација „Трепче“ била неприхватљива у политичком смислу“ и да поткопава саме темеље Бриселског споразума.

„О чему можемо да се договарамо ако би покрајинска влада усвојила одлуку којом има овлашћење да свако друштвено предузеће, не само „Трепчу“, претвори у јавно предузећу у стопроцентном власништву такозване Републике Косово“, запитао је Ђурић.

Косовска влада усвојила је 14. јануара Предлог измјена и допуна Закона о јавним предузећима, који омогућава да комбинат „Трепча“ пређе у власништво Косова, а Предсједништво покрајинског парламента одлучило је да се Предлог закона по хитном поступку уврсти у дневни ред данашњег засиједања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here