Насловна Издвојено Ђурић: Хитно ослободите ухапшене Србе и прекините са малтретирањем повратника на КиМ

Ђурић: Хитно ослободите ухапшене Србе и прекините са малтретирањем повратника на КиМ

0
ПОДИЈЕЛИ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију најоштрије је осудио малтретирање шесторо Срба који су приведени на путу Клина-Пећ при повратку са обележавања сеоске славе у Доњем Петричу и затражио њихово хитно ослобађање.

Полиција би, ако је већ жели да буде ревносна, требало да расветли барем неки од готово свакодневних напада на српске повратнике и њихову имовину у општини Клина, наводи Ђурић у саопштењу.

„За почетак би полиција могла да открије ко малтретира Кату Грујић, једину српску становницу Доњег Петрича, у којем је пре етничког чишћења било око 60 српских домаћинстава“, наводи Ђурић у саопштењу.

Оваквим деловањем, они који би требало да се старају о реду и безбедности постају саучесници у кампањи застрашивања Срба и спречавања повратка интерно расељених лица, казао је Ђурић.

„Овај инцидент најбоље потврђује колико су злонамерна и лицемерна негодовања Приштине због изградње насеља „Сунчана долина“, осмишљеног управо зато да би протерани могли да се врате у средину у којој неће бити препуштени на милост и немилост униформисаним и неуниформисаним насилницима“, закључио је Ђурић.

Шесторо Срба приведено је у селу Петрич, општина Клина, након обележавања празника Свете Тројице, јавио је данас Радио Гораждевац.

До инцидента је дошло јуче, када су локални Албанци пријавили да их група Срба провоцира српском заставом.

Према непотврђеним информацијама, дошло је до туче у тренутку када је косовска полиција зауставила аутомобиле којима су Срби дошли организовано, да обележе празник Свете Тројице на темељима истоимене Цркве у Петричу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here