Насловна Насловна Ђурић: Ако усвоје резолуцију, о чему више да причамо?

Ђурић: Ако усвоје резолуцију, о чему више да причамо?

1
ПОДИЈЕЛИ

Усвајање некакве резолуције о геноциду на КиМ би био непријатељски потез и то би онемогућило сваки нормалан дијалог, каже шеф канцеларије за КиМ Марко Ђурић.marko djuric

Ђурић је у Кажирпсту рекао да би усвајање предлога странке Рамуша Харадинаја поткопало све што је досад постигнуто на разговорима у Бриселу.

„О чему бисмо након усвајања такве резолуције могли да разговарамо са Приштином? То би онемогућило нормалан дијалог и обесмислио све што је досад постигнуто у процесу нормализације“, каже он.

Како је навео, Београд би после таквог „непријатељског потеза према целој Србији и српском народу“ морала озбиљно да размисли шта даље.

Раније данас, шеф парламентарне групе Алијансе за будућност Косова Доника Хадај Бујупи предложила је резолуцију о геноциду на током рата Косову.

Ђурић је рекао и да нема поверења у политичку вољу у Приштини да се процесуирају одговорни за ратне злочине на територији Косова.

„Многи су и сами носили униформе током рата и учествовали у, у најмању руку, контроверзним делима. По овом питању су и наше поруке и поруке целокупне међународне заједнице биле исте – почните да процесуирате одговорне. То је важно за суживот и затварање мрачне странице у новијој историји“, рекао је Ђурић.

Како је рекао, сигурно постоји много усијаних глава које траже поводе за сукобе, а сви одговорни за безбедност на КиМ, у првом реду Кфор, Еулекс и косовска полиција морају да осигурају да не буде безбедносних инцидената.

Говорећи о новим разговорима са представницима српских општина, Ђурић је рекао да је жеља државе да се представе планови активности, које би поправиле живот српске заједнице на Косову.

Ђурић је поново оценио да је захтев Косова за чланство у Унеску апсурадн и циничан.

„Нема никаквог смисла разговарати о томе са онима који су разарали манастире и цркве“, рекао је Ђурић.

Што се тиче неспровођена споразума о осигурању возила, Ђурић је рекао да њега стопирају „јаки лобији из Приштине“, док је са српске стране све отворено.

„Можда нашим осигуравајућим друштвима није било пријатно када смо им рекли да неће моћи да наплаћују тих 100 евра, али су они из интереса грађана прихватили став државе Србије“, рекао је он.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here