Насловна Политика Ђурђина Ивановић крије документацију од посланика!

Ђурђина Ивановић крије документацију од посланика!

0
ПОДИЈЕЛИ

Доскорашња специјална тужитељка Ђурђина Ивановић одбила је да достави Агенцији за заштиту личних података документа која је добила из САД о корупцији у приватизацији Телекома у Црној Гори, иако је претходно тражила њену помоћ како би одлучила о захтјевима посланика ДФ-а да изврше увид у та документа.

djurdjina ivanovic

То је „Вијестима“ потврдио члан Савјета Агенције Раденко Лацмановић.

Он је навео да је тужитељка упутила захтјев Агенцији да јој достави мишљење да ли би се нарушила приватност особа које се помињу у документима, уколико би се она дала посланицима на увид.

Да би се о томе изјаснио, Савјет је тражио документацију, али је тужилаштво послало само своје тумачење. Ми смо поновили захтјев и од тада ништа нијесмо добили„, рекао је Лацмановић.

Он сматра да је бесмислено посланицима ускраћивати приступ документима, али и наводи да је ограничавајућа чињеница да не постоји Закон о Скупштини који те ствари регулише.

Врховни тужилац Ивица Станковић рекао је прије два дана у Скупштини да се документација о Телекому још преводи. Он је раније најавио, а у парламенту поновио, да нико неће бити поштеђен истраге.

Небојша Медојевић (ДФ), који је са колегом Кочом Павловићем, од специјалне тужитељке тражио увид у документа рекао је „Вијестима“ да их је Ивановић обавијестила о намјери.

Чињеница да је тужилац тражио правни основ да нам не дозволи приступ тим материјалима је скандалозна. Сваки кривични предмет у који су укључена приватна лица има имена осумњичених или отужених. У Америци су потписали споразум о признању кривице, плаћена је казна, а менаџери Мађар Tелекома пристали су да буду доступни црногорском и македонском тужилаштву“,  каже Медојевић.

Он сматра да овакав маневар тужитељке Ивановић показује да се ради о политичкој блокади и заташкавању случаја јер он „води директно до врха ДПС И предсједника Владе“.

Да САД није било важно да ти докази стигну, не би инсистирао на томе па вјерујем да им неће бити свеједно ако се манипулише њима„, додао је посланик.

Истрага о афери Телеком покренута је крајем 2011. након што су америчке финансијске  власти саопштиле да имају доказе да су током приватизације Црногорског телекома 2005, са преко 7 милиона евра подмићена два црногорска званичника, као и сестра највишег владиног функционера, која се бави адвокатуром.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here