Насловна Насловна Ђукић: Спортисти, немојте продавати трофеје за НАТО чланство

Ђукић: Спортисти, немојте продавати трофеје за НАТО чланство

0
ПОДИЈЕЛИ

Иако је Црна Гора друштво које је подијељено на сваки могући начин, требало би да постоје домени у којима подјела нема. То су умјетност, наука и спорт прије свега. Независно за кога гласамо и какве политичке ставове имамо, добар укус (ако ништа друго) нам налаже да су ова поља изван домена подјела и да су и у најпроблематичнијим друштвима кохезиони фактор, рекао је Стефан Ђукић, члан Покрета за неутралност Црне Горе.

stefan djukic

Код нас ствари стоје другачије. Свједоци смо у посљедњих мјесец дана злоупотребе спортиста у сврху подизања подршке кампањи за улазак у НАТО савез. Покрет за неутралност Црне Горе и ја, као његов члан, можемо прихватити да они искрено вјерују у то што је објављено под њиховим именом, и да имају право да то кажу, али опет се ради о злоупотреби. Ти текстови почињу са „ја сам тај и тај, имам те и те успјехе, и сад ћу вам рећи зашто сам за НАТО“.

У текстовима у којима се дају аргументи за било који политички проблем аутор не почиње од представљања своје личности већ излаже проблематику којом се бави, даје аргументе и контрааргументе, и на крају изводи закључак. Сваки текст о НАТО интеграцијама је својеврсна трговина – аутор даје своје аргументе, своја истраживања, своје ставове за ваш глас за или против.

Наши спортисти (чији успјеси нису спорни, напротив) са својим текстовима улазе у другачији тип трговине – они тргују својим угледом, својим трофејима у жељи да приволе народ да да подршку уласку у НАТО савез. Аргументи у њиховим текстовима нису важни, важни су само наслов, име и фотографија. Ако искрено вјерују у „атлантски“ дио интеграција нека напишу текст у којем неће бити њихове фотографије, нека напишу под псеудонимом и тиме покушају чистом снагом аргумената да приволе некога на своју страну.

Умјесто тога на дјелу је манипулација ставова и емоција грађана Црне Горе. НАТО пропаганда често говори да се људи противе уласку у војни савез зато што нису добро информисани. И како онда овим текстовима они информишу нашу јавност и противнике приступања? Не дају им аргументе него им потурају нечији углед под паролом – видиш на којој страни је такав спортиста као Срђан Мрваљевић, сјећаш ли се злата из Малаге и Николе Јановића, ако си варвар буди уз оно што пропагира Суад Шеховић па кога брига за аргументе.

Ово утиче на обичног грађанина који ће можда хтјети да буде на истој страни као спортисти за које навија па не чита текст него само наслов и потписника и на томе базира свој став. Грађани Црне Горе би другачије перципирали њихове ставове да су се спортисти потписали на следећи начин: Никола Јановић, члан главног одбора ДПС, Суад Шеховић, брат члана главног одбора ДПС, Срђан Мрваљевић, бивши члан комисије за спорт ДПС-а.

Онда би наша перцепција била другачија, исто би схватали текст било да је потписник Никола Јановић или Обрад Мишо Станишић, Зоран Јелић или Суад Шеховић, Срђан Мрваљевић или Миодраг Вуковић. Ту се крије мотив упућивања НАТО пропаганде у овом правцу – прави се илузија да за њу нису политичари, него спортисти, људи на које се већина угледа. Тиме се прави медвеђа услуга нашем друштву – грађанину се намеће да бира не по аргументима, него пратећи ауторитет, покоривши се нечијем имену.

Ово нажалост није новина, и подсјећа нас да су на листама Демократске партије социјалиста били Владо Шћепановић, Маја Булатовић, Горан Ђукановић и многи други. Зато у реаговању на гомилање текстова спортиста и њихове подршке уласку у НАТО нема потребе да се одговара на аргументе које су понудили, јер ово није борба аргументима, ово је продавање нечијег животног дјела за улазак у један војни савез.

Поштовани спортисти, тешко сте дошли до успјеха које имате и надам се да ћете у будуће имати још више разлога за радост, немојте продавати трофеје за НАТО чланство, њихова вриједност је много већа.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here