Насловна Друштво Ђукановићева ароганција коштаће Црну Гору

Ђукановићева ароганција коштаће Црну Гору

0
ПОДИЈЕЛИ

Компанија CEAC подржава улазак Црне Горе у Европску унију, али не по сваку цијену, оцијенио је Матиас Менке, вањски сарадник те кипарско-руске фирме, која је била власник подгоричког Комбината алуминијума.KAP

Менке тврди да су такав став потврдили и у недавним извјештајима и резолуцијама Европског савјета, Комисије и парламента који су, како каже, “снажно препознали ту чињеницу”.

Бивши руски власник КАП-а Олег Дерипаска покренуо је арбитражни поступак против Црне Горе због стечаја КАП-у.

“Како то Црна Гора жели да постане чланица ЕУ када одбија да поштује надлежност суда чланице Уније и основе њеног закона”, пита се Менке у ауторском тексту за портал  The Parliament Magazine. Он је алудирао на пресуду кипарског суда о привременом обустављању продаје имовине КАП-а.

Менке је написао да је премијер Мило Ђукановић недавно опет одбио позив CEAC-а на компромис, оцјењујући то као “ароганцију која угрожава дугорочну економску стабилност земље”.

Он је оцијенио да се Европски парламент “недавном резолуцијом одредио према Црној Гори као непоузданом партнеру”.

Та резолуција је жестока оптужница црногорској влади због склеротичног темпа реформи, јасне тврдоглавости и крајње неодговорности”, написао је Менке.

Он се нада да ће црногорска власт “коначно озбиљно схватити поновљене и ојачане позиве из ЕУ да предузме неопходне мјере за рјешење спора у КАП-у и многе друге случајеве који коче напредак и угрожавају просперитет”.

“Ако се то не деси, Црна Гора би се могла суочити са прекидом у европским интеграцијама”, оцијенио је Менке.

Заступници Европског парламента су, како каже, с правом забринути због малог напретка које је Црна Гора остварила у рјешавању основних проблема око заштите страних инвеститора у земљи.

“То је однос Владе према владавини права који је довео до бројних међународних арбитражних спорова против државе, који пријете да угрозе основну финансијску стабилност земље. Не могу схватити како црногорска Влада може бити тако спокојна у невјероватно страшној ситуацији у којој се налази – и коју је сама створила”, навео је Менке.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here