Насловна Насловна Ђукановићев пријатељ Дахлан одговоран за Арафатову смрт!

Ђукановићев пријатељ Дахлан одговоран за Арафатову смрт!

2
ПОДИЈЕЛИ

Комисија за истрагу Палестинске управе утврдила је да је бивши званичник Фатаха Мухамед Дахлан одговоран за смрт дугогодишњег палестинског вође Јасера Арафата.

Арафат је умро у новембру 2004. у 76. години, у војној болници крај Париза после кратке болести. Узрок његове смрти никада није обелодањен што је подстакло разне теорије завере, укључујући и тровање, за шта је оптуживан Израел.

У резултатима унутрашње палестинске истраге, објављеним у недељу, тврди се да је Дахлан дао Арафату отровани лек док је хоспитализван у Француској.

Људи лојални Дахлану су били у конткакту са званичницима стране делегације у посети која им је дала тај лек. Осумњичене особе су касније то признале, наводи се у извештају о истрази, како преноси лист Израел хајом.

Такође се наводи да је Дахлан покушао да наведе високе официре и командире у Палестинској администрацији да организују војни удар на Западној обали и да збаце Арафатовог наследника, садашњег палестинског председника Махмуда Абаса.

dahlan-and-arafat

Абас и његови блиски савезници такође сматрају Дахлана одговорним за победу ривалског исламског Хамаса над снагама лојалним Абасовом Фатаху и преузимаје контроле над појасом Газе 2007. године, као и протеривање и линч чланова те секуларне организације.

Дахлан је био приморан да оде у изгнаство након што га је Фатах оптужио за корупцију и издају због сарадње с Израелом.

Агенција АП наводи да је Дахлан био приморан да напусти Западну обалу пре шест година, након што је оптужио Абасове синове за корупцију и да сада живи у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ).

Он је успоставио блиске везе са лидерима те земље, Египта, Саудијске Арабије и Јордана. У последњих неколико месеци те арапске земље, познате под називом арапска четворка, вршиле су притисак на Абаса да допусти Дахлану повратак на руководећу позицију, наводи америчка агениција.

dahlan-djukanovic1Он иначе има држављанство Србије и добио је орден од председника Томислава Николића за учвршћавање веза са УАЕ. Такође, у Црној Гори на предлог Мила Ђукановића добио је и држављанство Црне Горе.

Како је Дахлан добио држављанство Црне Горе

Бивши премијер и предсједник ДПС-а Мило Ђукановић је предложио Министарству унутрашњих послова (МУП) да Мохамед Дахлан добије држављанство Црне Горе. У свом предлогу, како су медији својевремено објавили, он је навео да је у питању „најважнији промотер наших интереса на Блиском истоку”. 

Документ образложења предлог, до којег је дошла Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС), потписао је Ђукановић. У њему је Ђукановић навео да је „Дахлан један од најугледнијих људи на Блиском истоку” и „треба му изаћи у сусрет, и њему и његовој породици додијелити црногорско држављанство”.

Предсједник Владе је предложио да држављанство Црне Горе добију и Мохамедова супруга Цалела и четворо дјеце.

screenshot_1

Након што су те информације доспеле у јавност, Ђукановић је и сам казао, како су тада објавиле Вијести, да му је бивши министар Палестине „пријатељ”.

Из бироа палестинског предсједника Махмуда Абаса раније је саопштено да је неприхватљива одлука црногорске власти да Дахлану додијели држављанство, те да је он проневјерена средства из Палестине користио за инвестиције у Црној Гори.

У предлогу достављеном 2010. године тадашњем министру унутрашњих послова Ивану Брајовићу (СДП) Ђукановић је рекао да је Дахланова лична заслуга што је „Црна Гора успоставила веома квалитетан однос с краљевском породицом Ал Нахијан у Уједињеним Арапским Емиратима”.

„Господин Дахлан је свих година велики подржавалац црногорске независности, али прије свега најважнији промотер наших интереса на Блиском истоку. Његова је лична заслуга за успостављање веома квалитетног односа који данас Црна Гора има са краљевском породицом у Уједињеним Арапским Емиратима, породицом Ал Нахијан, као и за њихов долазак у нашу земљу. То битно утиче на додатну афирмацију Црне Горе као престижне туристичке и инвестиционе дестинације. Једна од њихових породичних компанија је већ укључена у реализацију неколико вриједних пројеката у Црној Гори (Атлас капитал центар и болница Мељине)“ казао је Ђукановић.

МУП је 2013. године, три године након одлуке министра да уважи премијеров предлог, информисао јавност да је Дахлан црногорски држављанин.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Свакаква багра може постати држављанин монтенегра! Могли су овог тровача одмах да упишу и у своје племенике! Да слави исту славу и иде на племенске скупове! Брука! Видим и Сисојева су уписали у montenegrine! Ако, и треба, заслужио је, једнака је фукара и гад као и они што су га уписали!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here