Насловна Политика Ђукановић удомио своје пријатеље

Ђукановић удомио своје пријатеље

0
ПОДИЈЕЛИ

milo djukanovic3

Чак једанаест јавних функционера скрасило се под кров приватног универзитета Доња Горица у Подгорици, чији је један од оснивача и сувласника премијер Мило Ђукановић.

Сабрао је он министре, амбасадоре, савјетнике и чланове менаџмента државних предузећа, међу којима има и оних који су професорско „звање и знање“ стекли тек кад су се омрсили у високој политици.

Списак предавача предводи шеф црногорске дипломатије Игор Лукшић, који нема звање универзитетског професора, јер није доктор наука, а ни магистар да би био асистент на било ком универзитету.

igor luksic

Ту су још, са истим статусом, министар економије Владимир Каварић и Зоран Јоцовић, амбасадор Црне Горе у Москви, који је ангажован на предметима Међународно преговарање и Дипломатска комуникација.

За разлику од њих Петар Ивановић, министар полјопривреде, универзитетски је професор Економског факултета. Занимљиво је да се функционери нијесу одрекли накнада, па им се приходи из Владе увећавају мјесечно између 100 и 200 евра по семестру.

Дупле зараде

Несхватљиво је да неко ко нема магистарско и звање доктора наука буде предавач на универзитету као што је сада случај, каже проф. др Срђан Вукадиновића, са државног универзитета.

Колико је мени познато, само је министар Ивановић пре уласка у политику био универзитетски професор, док остала господа то нијесу“, навео је он.

На списку предавача налази се и главни ветеринарски инспектор Биљана Блечић, која је ангажована на Факултету за прехрамбену технологију, безбједност хране и екологију Универзитета Доња Горица. Она у извештају о имовини није навела колика јој је зарада.

udg

Ту је и Гордана Радојевић, коју је Влада Црне Горе 2008. именовала за директора Монстата. Она је и члан Комисије за европске интеграције Владе Црне Горе и руководилац подгурупе преговарачког поглавлја 18 статистика, а укључена је и у Савјет статистичког система. Радојевићева је у последњем извештају о имовини навела да на поменутом универзитету годишње заради 650 евра.

Ректор УДГ проф. др Веселин Вукотић, поред послова на својим факултетима, ради и за Владу Црне Горе, као члан Одбора директора државног предузећа „13. јул Плантаже“. Његов мјесечни приход износи око 3.000 евра, од чега на УДГ 2.500 евра, плате плус 900 евра хонорара.

Његова кћерка Милица Вукотић има посао у државној институцији, и то као члан Савјета Агенције за електронске комуникације и поштанску делатност, а поред тога је и у Управном одбору ЖРК „Будућност“. Њој је плата на УДГ-у око 1.200 евра, а додатних 700 има у агенцији.

Конфликт интереса

На Ђукановићевом универзитету ради и Мехмедин Тахировић, који је од 2007. године ангажован у Министарству одбране на дужностима самосталног саветника за Партнерство за мир, шефа одсека за НАТО, шефа Одсјека за контролу наоружања, самосталног савјетника за процјене регионалне и глобалне безбедности, а тренутно обавља дужност начелника Службе за односе са јавношћу и протокол.

На сајту Комисије за спречавање сукоба интереса нема података о његовој имовини. У овој институцији уклјучен је и Иван Машуловић, службеник Министарства одбране. Директор Сектора за развој у компанији „13. јул Плантаже“ Весна Мараш такође је ангажована на овом универзитету.

novak-kilibarda

На Универзитету Доња Горица ради и проф. др Новак Килибарда, коме не сметају позамашне године (примакао се деветој деценији), некадашњи лидер Народне странке. Он је деведесетих година жустро заговарао српство у Црној Гори, да би потом окренуо ћурак и данас следио потпуно супротну политику, коју персонификује лидер ДПС Мило Ђукановић.

Свуда у свијету је несхватљиво да се приватни универзитети финансирају дијелом из државног буџета, осим у Црној Гори. Проблем је што се приликом конкурисања за студентски дом у исту раван стављају студенти државног и приватних универзитета. Тога нема нигде и вријеме је да држава реагује на ове аномалије“, каже Вукадиновић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here