Насловна Политика Ђукановић: Црна Гора у врху европских економија

Ђукановић: Црна Гора у врху европских економија

1
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора је, иако мала, препознатљива као инвестициона дестинација у цијелом свијету. Досадашња улагања потичу из преко 100 земаља. Већ годинама је у врху европских економија, мјерено параметром страних директних инвестиција у односу на број становника, казао је премијер Мило Ђукановић, презентујући инвестиционе потенцијале земље на Пословном форуму у Штутгарту.

Milo-Đukanović1

Он је нагласио да је Црна Гора значајан фактор регионалне стабилности.

„Наш важан приоритет је развој добросусједске сарадње, и учешће у регионалним иницијативама. Данас је лидер у процесу европске и евроатлантске интеграције у Југоисточној Европи. Половином 2012. године отворили смо преговоре за чланство у ЕУ, промовишући нови приступ. Прво смо отворили најтежа поглавља – 23. и 24. – која се односе на владавину права. У међувремену, отворено је 16 поглавља, од којих су 2 привремено затворена. Озбиљно се припремамо за отварање нових, већ до краја овога мјесеца“, казао је премијер.

Он је подсјетио и да је Црна Гора на прагу НАТО-а.

Према његовим ријечима, инвестиције приватног сектора, заједно са започетим инфраструктурним пројектима које реализује држава, убрзаће економски раст који је прошле године износио око два одсто, након 3,3 осто раста у 2013.

„Имајући у виду кретања у еурозони, као и чињеницу да су двије водеће економије у региону, српска и хрватска, и прошлу годину завршиле у рецесији, резултат који смо остварили у Црној Гори изгледа сасвим солидно. Важније од тога је да смо, по нашем виђењу, поставили добар темељ значајно динамичнијег економског раста наредних година. Према процјенама Владе, али и ММФ и Свјетске банке, Црна Гора ће ове године остварити раст од око 3,5 одсто раста. Прогнозе Владе су да ће у наредне двије године он бити на вишем ниову, и да ће се кретати преко четири одсто“, увјерен је Ђукановић.

Ово су, додаје он, само неки од показатеља који употпуњују реалну слику о Црној Гори.

„Она свакако није идеална, али јесте боља него раније. И свакако боља него у окружењу. Истина, Балкан никада у историји није био боље и стабилније мјесто за живот и за бизнис него данас. Али је такође истина да лако може склизнути са европског пута, уколико буде прикраћен за додатну пажњу и подршку ЕУ. Посебно кључних земаља каква је Њемачка“, истиче Ђукановић

Притом, додаје он, регион ће постати продуктивнији и конкурентнији, и привлачније мјесто за стране инвеститоре, када се у државама спроведу одлучне и неодложне структурне реформе.

„Такође, знамо да ни Берлин, ни Брисел, не могу умјесто нас отклањати препреке у бизнису. Али нам је незамјењиво важно да развијамо сарадњу са успјешним економијама као што је Баден-Виртемберг, и водећим земљама као што је Њемачка. Да кроз ту сарадњу дођемо до формуле економске ефикасности и друштвене успјешности, да је трансферишемо и прилагодимо балканском амбијенту. Еманципација Црне Горе од друштва рата кроз цијелу историју, ка друштву мира, стабилности и развоја данас – доказ је да је то могуће. Нашим друштвима је неопходна помоћ у изради најбољих стратегија развоја. Такође, и формула за њихово квалитетно и брзо остваривање. Ми знамо да не можемо преко ноћи надокнадити све оно што смо кроз историју пропустили. Али постоји чврста политичка воља да истрајемо на европском колосијеку“, рекао је Ђукановић.

Премијер развојни пут Црне Горе види у производњи хидроенергије, у туризму и пољопривреди, односно у производњи здраве хране.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Tako to izgleda kada čovjek izgubi spoj sa realnošću,bolje rečeno kada stvari,ljude i pojave vidi onako kako bi on želio da jesu,a ne onakvim kakve su u stvarnosti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here