Насловна Политика Ђукановић: Не славимо Његоша да би провоцирали и вријеђали

Ђукановић: Не славимо Његоша да би провоцирали и вријеђали

5
ПОДИЈЕЛИ

Milo Djukanovic

Премијер Мило Ђукановић казао је да се Његош не слави с циљем нечијег провоцирања и вријеђења, већ да се слави његово дјело као врхунац пјесничко-филозофске мисли, наводећи да је држава поносна на мултиетнички склад савремене Црне Горе.

Он је вечерас у Беранама говорио на свечаној академији коју су организовали Координациони одбор за обиљежавање прославе 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша и беранска Општина.

Ђукановић је казао да Његош подједнако припада и Цетињу и Беранама, „као што је цијели овај простор дио славне црногорске историје и традиције“.

„Он је постао славан и слављен захваљујући изузетном књижевном дјелу, које га је уврстило у највеће европске и свјетске пјеснике свих времена. Ми у Црној Гори не смијемо оставити по страни ни његово владарско и државничко насљеђе“, подсјетио је он.

Ђукановић је навео да је Његош, снагом државничке воље, ријешеношћу да од Црне Горе направи уређену државу, установљењем ефикасних инситуција власти ломио отпоре који су кочили процес модернизације.

„Одучавао је Црногорце од самовоље, од насиља, нечасних дјела, од издаје, методама које су,нажалост, у том времену једино биле могуће. Управо Његошев примјер показује колико је тешко правити државу у неповољним политичким и економским околностима, посебно у друштву гдје постоје у не малом броју и они који су, најчешће ирационално, због својих заблуда и ината, противници њеног стварања“, додао је он.

Према Ђукановижевим ријечима, Његошеви владарски проблеми и искушења нијесу мимоишли Црну Гору ни у наредним вјековима, „нити су ишчезла мишљења утемељена на заблудама и на служењу туђим интересимa“.

Он је казао да су садашње генерације имале привилегију да обнове црногорску државу, готово након једног вијека, по први пут у историји мирним демократским путем.

„Без огромног доприноса у том подвигу људи овога краја, људи са сјевера Црне Горе, не би било ни данашње Црне Горе, рекао је Ђукановић.

miloucinjegosa

Према његовим ријечима, апсурдно је и политички цинично када се данас поједине политичке групације представљају као изворни поборници традиције петровићевске Црне Горе, „а огорчени су противници њиховог највећег достигнућа – независне црногорске државе“.

„Не може себе неко сматрати Његошевим сљедбеником, а истовремено бити противником државе којом је и Његош некада владао. И данас, као и тада, свој идентитет и политичка увјерење можемо дефинисати на различите начине, али држава Црна Гора је изнад свих наших идентитетских опредјељења и разлика“, сматра Ђукановић.

Данашња Црна Гора, навео је, која је у преговарачком процесу за чланство у ЕУ, и на прагу НАТО, уважена као сусјед и партнер у међународној заједници, гради свој модерни профил на различитостима – од културолошких и идентитетских до политичких.

„То је идеал Црне Горе и Његошевог и нашег времена, као и читаве епохе династије Петровић Његош. Она може остати стабилна и достићи могући жељени ниво економске и демократске развијености само уколико и убудуће мултиетничност буде једна од најчаснијих и најпрепознатљивијих застава савремене Црне Горе“, рекао је Ђукановић.

Он је навео да је наша дужност да препознамо захтјеве овога времена, и да на изазове које оно намеће пружимо ваљане одговоре, наводећи да ће за тражење тих одговора бити од велике користи и све што знамо о Његошевом времену и његовом дјелу.

„Прослава Његошевог јубилеја поново подстиче тенденциозне и неутемељене оптужбе на рачун великог пјесника и наводног геноцидног карактера његовог дјела. Ми не славимо Његоша да бисмо било кога провоцирали или вријеђали. Ми славимо његово дјело као врхунац пјесничко-филозофске мисли, и духа једног народа и једне епохе, поносни на мултиетнички склад савремене Црне Горе“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да су историја и Његош учинили Црну Гору славном.

„Али, тенденциозна и дневнополитичка и политикантска тумачења његовог дјела, са разних страна и са различитим предзнаком, често су, као и данас, била и велико оптерећење“, навео је Ђукановић.

Он је оцијенио да је Његошево дјело највећи тријумф генијалног ума који је постигнут на простору Црне Горе.

„Таквим приступом и односом према Његошу Црна Гора обиљежава почетак трећег вијека његове бесмртности. Окренимо се сви нашој Црној Гори и великим циљевима у блиској будућности. Велику историју већ имамо“, закључио је Ђукановић.

5 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here