Насловна Насловна Ђукановић гарантовао за милионског преваранта и терористу

Ђукановић гарантовао за милионског преваранта и терористу

10
ПОДИЈЕЛИ

Milo Djukanovi 11

Премијер Мило Ђукановић у предлогу Министарству унутрашњих послова да Мохамед Дахлан добије држављанство Црне Горе навео је да у питању „најважнији промотер наших интереса на Блиском истоку”, иако је Дахлан правоснажно осуђен за проневјеру државног новца, а 2000. године организовао је бомбашки напад на школски аутобус у Израелу.

Како преноси лист „Дан“, у питању је ексклузивни документ до којег је дошла Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС), а потписао га је Ђукановић.

У њему је Ђукановић навео да је „Дахлан један од најугледнијих људи на Блиском истоку” и „треба му изаћи у сусрет, и њему и његовој породици додијелити црногорско држављанство”.

Предсједник Владе је предложио да држављанство Црне Горе добију и Мохамедова супруга Цалела и четворо дјеце бившег палестинског министра Асил, Дафи, Фирас и Хадил.

Дахлан правослажно осуђен

По писању сајта „Асрар Арабија”, Дахлан стоји иза 200 милиона евра вриједне инвестиције на локалитету Краљичина плажа Дубовица, а црногорски премијер је крајем прошле године признао да му је бивши министар Палестине „пријатељ”. Из бироа палестинског предсједника Махмуда Абаса раније је саопштено да је неприхватљива одлука црногорске власти да Дахлану додијели држављанство, те да је он проневјерена средства из Палестине користио за инвестиције у Црној Гори.

У предлогу достављеном 2010. године тадашњем министру унутрашњих послова Ивану Брајовићу (СДП) Ђукановић је рекао да је Дахланова лична заслуга што је „Црна Гора успоставила веома квалитетан однос с краљевском породицом Ал Нахијан у Уједињеним Арапским Емиратима”.

Milo Djukanovic07

Господин Дахлан је свих година велики подржавалац црногорске независности, али прије свега најважнији промотер наших интереса на Блиском истоку. Његова је лична заслуга за успостављање веома квалитетног односа који данас Црна Гора има са краљевском породицом у Уједињеним Арапским Емиратима, породицом Ал Нахијан, као и за њихов долазак у нашу земљу. То битно утиче на додатну афирмацију Црне Горе као престижне туристичке и инвестиционе дестинације. Једна од њихових породичних компанија је већ укључена у реализацију неколико вриједних пројеката у Црној Гори (Атлас капитал центар и болница Мељине)“, казао је Ђукановић, који је од свих особа које је предложио за држављанство само Дахлана назвао „господином”.

Шеф ДПС-а је рекао да је „господин Дахалан био важан посредник у иницирању инвестиционог присуства компаније ‘Ораском’ у Црној Гори, која данас реализује вриједни пројекат на Луштици“.

Господин Дахлан је један од најугледнијих људи у том дијелу свијета и зато сматрам да му треба изаћи у сусрет, и њему и његовој породици додијелити црногорско држављанство“, подвукао је Ђукановић.

Иако се годинама спекулисало да иза свих блискоисточних инвестиција у Црној Гори последњих година стоји Дахлан, сада је то добило званичну потврду кроз Ђукановићев допис.

Он је осуђен на двије године затвора у својој матичној држави, Палестини, а агенција Ројтерс најавила је да ће му 28. јануара бити изречена нова пресуда због оптужби за проневјеру државног новца. Абас је раније јавно оптужио Дахлана за умијешаност у убиство покојног палестинског лидера Јасера Арафата.

Везе са терористичким нападима

У нападу 2000. године у Израелу троје малољетне дјеце је тешко рањено, а двије године касније тадашњи градоначелник Јерусалима (и бивши премијер) Ехуд Олмерт рекао је да је Дахлан терориста, те да му ниједна демократска држава не може дозволити да се слободно креће уколико се зна да је у стању да бомбом нападне аутобус пун дјеце.

МУП је 2013. године, три године након одлуке министра да уважи премијеров предлог, информисао јавност да је Дахлан црногорски држављанин.

На листи лица за које је премијер Ђукановић предложио држављанство су руски новинари Генадиј Сисојев и Екатарина Адрејева. Сисосјев је, по оцјени првог човјека ДПС-а, „допринио благонаклоном ставу Русије према демократском референдуму”, а Адрејева је „супруга Душка Перовића, који је имао значајан ангажман на подстицању руских инвеститора за рад у Црној Гори”.

Мило Ђукановић је за држављанство предложио и Сава Миситу, за кога тврди да је довео мултинационалну компанију Лукоил у Црну Гору; Ранка Вујачића, функционера агенције УН за индустријски развој и Рукаку Косовић, супругу једног од оснивача психијатрије у Црној Гори Душана Косовића.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Дахлан је један од највећих криминалаца у сфери Европа-Блиски исток. Ђукановић је највјероватније преко његових веза са Емиратима пласирао свој шверцерски, нарко новац као „повољни“ арапски кредит Србији. Истим новцем се купује војвођанска земља. Тако вам је то браћо моја љубезна, па ви видите чему све ово води.

 2. 0
  0

  Divno „društvo“ krstari Crnom Gorom: Dahlan, Šinavatra, Deripaska, Tači, Beba Popović- sve sami teroristi, koljači, lupeži, falsifikatori, prevaranti, a u skladu sa „neo – liberalnim konceptom“ razvoja u kojem nije važno kakav je ko, nego koliko „teži“ u milionima, bolje reći milijardama!

 3. 0
  0

  Ljudi nemojte se salit ne dirajte nasu moralnu gromadu temelj drzave svuda gdje je posao obraz nam je osvjetlio da je njegos ziv on bi bio nista za njega .Zivio nam nas PONOSU.

 4. 0
  0

  Milo nista ne radi bez da se ugradi. Bolesno je opsjednut gomilanjem materijalnih dobara, kao i oni koji sa njim saradjuju.
  Narod nije ni svjestan kako ga je zlo snaslo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here