Насловна Насловна Ђукановић ће се поново кандидовати за предсједника ДПС-а

Ђукановић ће се поново кандидовати за предсједника ДПС-а

3
ПОДИЈЕЛИ

Премијер и предсједник ДПС-а Мило Ђукановић на више интерних страначких састанака наговијестио је спремност да прихвати канидатуру за још један мандат на челу Демократске партије социјалиста, ако буде предложен, речено је за „Дан” у тој странци. Унутарстраначки поступак предлагања кандидата за шефа владајуће партије требало би да буде отворен крајем марта.

Milo Djukanovic-Luksic- Rocen

На сједници Предсједништва ДПС-а у уторак, којој је предсједавао Ђукановић, одлучено је да Главном одбору буде предложено, сходно својим статутарним ингеренцијама и роковима, да закаже одржавање редовног, седмог по реду, конгреса Демократске партије социјалиста. Тај конгрес би, како се очекује, требало да буде одржан у мају.

Ђукановић је за предсједника ДПС-а први пут изабран 1998. године, након подјеле у тој странци и велике државно политичке кризе у Црној Гори. До тада је био потпредсједник партије. На челу ДПС-а је 17 година.

Одговарајући на питање хоће ли се Ђукановић поново кандидовати за предсједника Демократске партије социјалиста, политички директор ДПС-а Тарзан Милошевић казао је јуче да конгрес није још заказан.

„С обзиром да Главни одбор доноси одлуку о одржавању конгреса, на ову тему можемо разговарати послије сједнице Главног одбора током фебруара“,  истакао је Милошевић.

Демократска партија социјалиста је на власти у Црној Гори још од 1991. године, када су промијенили дотадашњи назив Савез комуниста Црне Горе (СКЦГ). Од свих земаља чланица ЕУ и држава кандидата и потенцијалних кандидата, ниједна политичка организација нема континуитет владавине као ДПС у Црној Гори.

Након референдума о државно-правном статусу Црне Горе 21. маја 2006. године, Ђукановић се повукао са државне функције, али је задржао мјесто предсједника партије. Он се 2008. године, међутим, опет вратио на мјесто премијера, али је крајем 2010. поново поднио оставку на функцију предсједника Владе. На конгресу ДПС-а у мају 2011. године, реизабран је за предсједника странке, а на функцију премијера враћа се 2012. године.

Интересантно је да се Ђукановић пола године пред два прошла конгреса ДПС-а (2007. и 2011) повлачио са државних функција, али то овога пута, по свој прилици, неће бити случај, јер је прије неколико мјесеци изјавио да не намјерава да поднесе оставку до краја мандата ове владе, то јест, 2016. године.

Конгрес на годишњицу референдума

Намјера руководства ДПС-а је да седми конгрес партије буде одржан 21. маја, на девету годишњицу од одржавања референдума о независности Црне Горе. Конгрес владајуће странке 2007. године одржан је 19. маја, а 2011 .год. 21. маја. На Конгресу 2011. године било је 466 делегата.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Има да млате на конгресу како су створили Државу, како их воли Европа, како су у добрим односима са комшијама, да их Нато чека раширених руку, како све цвјета, о напретку економије, новим радним мјестима, бла, бла…
    И да им аплаудирају вјерни чланови уживљени у причу, са понеком сузом радосницом: живјели, живјели….
    А ја ћу бити помало љут на Бога што их не зове на истину.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here