Насловна Друштво Ђорђије Томовић, човјек који је ЦГ дао домаћи задатак из грађанске храбрости

Ђорђије Томовић, човјек који је ЦГ дао домаћи задатак из грађанске храбрости

0
ПОДИЈЕЛИ

У Беранама је у 96. години преминуо најпознатији старац читаве лимске долине и шире, Ђорђије Томовић.95-godisnji-tomovic-beransela-dobio-poziv-zatvor-jer-nije-platio-kaznu-slika-317767

Томовић је био најстарији становник Берансела и једно од препознатљивих лица дугогодишње борбе тог села са институцијама због одлагања отпада на Васовим водама.

Његови пријатељи са фејсбук групе „Лука Беране“ написали су да је преминуо слободни човјек коме ништа није било изговор да увијек буде на бранику Берансела.

„Најбољи од нас, који је сваки дан своје дубоке старости користио да се бори за наш чист ваздух. Знао је чика Ђошо, најмлађи од нас, да неће доживјети да ужива у плодовима своје дуге борбе. То га није спречавало да нам буде примјер и узор, да цијелој Црној Гори да домаћи задатак из грађанске храбрости и борбе за права своје дјеце, унучади, комшија. Знаних и незнаних, рођених и нерођених. Као и увијек у свом дугом и часном вијеку, био је први на барикади, први наспрам силе, увијек јачи од њих„, остало је записано на фејсбук профилу групе „Лука Беране“.

Вијест о смрти чика Ђоше, како су га звали његови пијатељи и млади, путем друштвених мрежа проширила се читавом државом.

Веско Пејак је у име групе „Алтернатива“ оставио коментар да је отишао велики борац за слободу.

„У вријеме када много млађи од њега нијесу смјели да дигну глас, он је показао да године нијесу препрека када је борба за слободу у питању. Вјечна му слава и хвала“, написао је Пејак.

Саша Дашић је прокоментарисао да су „умрли они који су га хапсили“.

Старина Ђорђије је увијек био међу првим мјештанима Берансела на блокади градског сметлишта на Васовим водама, надомак њихових кућа, и међу првим су му стигли и позиви за информативне разговоре у полицији, затим за Суд за прекршаје, а потом и за издржавање осмодневне затворске казне на коју, ипак, није отишао.

Грађански активиста и представник Беранселаца Гојко Цимбаљевић поставио је тада питање „колико треба да буде неспособан комунални полицајац, односно четворица њих, па да их омете стогодишњи старац, и колико треба да је безобразан Суд за прекршаје да осуди стогодишњег старца“.

„Замислите какво је морало бити то образложење на који је начин један стогодишњи старац омео четири комунална полицајца у вршењу послова. Суд је то прихватио и на основу тога га осудио“, казао је Цимбаљевић.

У породици Томовић то је била трећа казна због протеста и учешћа у блокадама градског сметлишта на Васовим водама.

Витални старина је тада изразио сремност да иде у затвор, само је додао да не зна како ће издржати без енгелског чаја, који је спремао свако јутро још од када се вратио из Енглеске, гдје је зарадио пензију.

„Ићи ћу у затвор. Нијесам крив, па нек се чуне да су затворили једног старца на правди Бога. Васове воде су 200 метара од првих кућа. Божја природа тако даје да свакога дана од четири сата послије подне дува ноћник, а тај вјетар дим, отровне и непријатне мирисе са депоније тјера најприје према овим кућама, па онда према насељима и читавом граду. Па богами је то велика штета, то не треба само ја да браним него и читав град да скочи. Али, људи се плаше, и то ми никако није јасно. Неоте, него шуте. Боје се од власти. А што ће се бојати, кад власти не раде правилно“, говорио је чика Ђорђије

Фотографија на којој се види како Томовић блокира полицијски аутомобил је постала једним од симбола борбе Беранселаца, али и грађанског активизма у Црној Гори.

Беранселци су однијели побједу над системом, када је држава непосредно прије локланих избора у марту прошле године, одустала од даљег одлагања смећа на Васовим водама.

Старина Ђорђије, ипак, није дочекао санацију највећег двиљег сметлишта на сјеверу Црне Горе, која се најављује већ више од годину.

Чика Ђорђије је сахрањен на Градском гробљу у Беранама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here