Насловна Поглед Ђорђе Вукадиновић: „Олуја“ нова провокација

Ђорђе Вукадиновић: „Олуја“ нова провокација

0
ПОДИЈЕЛИ

Обележавање 20 година од „Олује“ биће нови изазов за нашу државу. Опасности од те годишњице могу се упоредити са протеклом комеморацијом у Сребреници.djordje-vukadinovic_620x0

Могу се очекивати разне провокације усмерене према Београду и српском народу, а иритирајући је већ и сам формат у ком ће да се обележи „Олуја“.

На тај дан, Хрвати су и протеклих година користили прилику да испоље изразити тријумфализам и националну еуфорију окренуту против Срба. Сада ће све то бити подигнуто на квадрат, а нарочито ако имамо у виду да припремају и војну параду.

И поред свега, сматрам да ни западне земље не могу очекивати да Србија гледа на исти начин на Олују као Хрватска. Не би било ни логично, а ни примерено да то неко од нас тражи.

Ипак, овога пута „боде очи“ да ће НАТО снаге бити заступљене на војној паради поводом „Олује“. То у неку руку има и смисла јер су НАТО и САД активно учествовале у акцији пружајући политичку, информациону и оперативну логистику хрватским снагама.

На неки начин, најављено учешће НАТО биће и својеврсни одговор на војну параду у Београду којој је присуствовао Владимир Путин. С тим што је повод у Београду био неспоран и није никога провоцирао, јер се обележавала годишњица победе над фашизмом. Са друге стране, у Хрватској се обележава крај грађанског рата у којој нисмо имали ту очигледну историјску поделу на добре и лоше момке.

Очигледно је да тим паралелама неко покушава да подсвесно и индиректно представи Србе као модерне нацисте, а то је била и намера током обележавања Сребренице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here