Насловна Мозаик Ђоковић: Када видим шта су урадили Виктору, плашим се шта могу да...

Ђоковић: Када видим шта су урадили Виктору, плашим се шта могу да ураде мени

0
ПОДИЈЕЛИ

Novak_Djokovic_7

Новак Ђоковић уопште није равнодушан према казни која је изречена Виктору Троицком, а коме је суспензија са 18 месеци смањена на годину дана и то зато што на турниру у Монте Карлу није дао узорак крви на заказаном допинг тестирању, већ дан касније.

Троицки је тог дана питао да ли може да прескочи давање крви, јер се од њега и иначе лоше осећа, а нарочито се није осећао добро у дану када је требало да да узорак, па је уз сагласност надлежње особе за допинг контролу написао изјаву тим поводом, дао узорак урина и, дан касније, дао и крв. Иако никакво коришћење допинг средстава уопште није пронађено у његовим узорцима, Међународна тениска федерација (ИТФ) га је због непоштовања прописа санкционисала са 18 месеци суспензије из свих тениских активности, а Суд за арбитражу у спорту у Лозани је, неким чудом, ту казну само ублажио па је она сада једногодишња.
Ђоковић је после победе над Роџером Федерером у првом колу завршног Мастерса у Лондону пред новинарима говорио и о „случају Троицки“, који га је прилично узнемирио.

„Пре свега, Виктор ми је веома добар пријатељ. Ово су јако лоше вести, за њега, за мене, за све нас који смо му блиски. Али, нису то само лоше вести за њега, ово доказује да систем Светске анти-допинг агенције (ВАДА) и сама агенција не функционишу“, пренео је Ројтерс Ђоковићеву изјаву са конференције за штампу, на којој је изричито рекао:

„Не верујем им више. Немам више поверења у оно што се догађа“.

Новак је потом појаснио те своје речи:

„Не знам да ли ће сутра да се деси да особе задужене за допинг контролу, који су предствници ВАДА (Светске анти-допинг агенције) на турнирима, због свог непрофесионализма, због свог немара, због њихове неспособности да објасне правила на прави начин, не знам да ли ће да загубе мој узорак или нешто још горе од тога“, рекао је Ђоковић.

Он је потом наставио да прича о Виктору, доневши са собом папир са краћим говором на ту тему, како нека његова реч не би била лоше протумачена, а како би рекао сваку и најбитнију појединост која је важна за његов став о „случају Троицки“.

„Дакле, пре свега, он није пао на допинг-тесту, није пронађено да је користио ни једну једину забрањену суспстанцу. Не кажем да у свему овоме што се десило нема његове кривице, али оно што се десило је да је био на тестирању на коме га је хватала несвестица, а он се сам и иначе осећа јако лоше када даје крв. Питао је да ли је могуће да се одложи давање узорка крви тог дана, дошао би следећег, али не зато што је желео да нешто прикрије, већ зато што се осећао лоше. Она (особа задужена за допинг контролу) му није јасно представила све озбиљне последице које би могле да га задесе ако тог дана пропусти тестирање. Рекла му је да напише изјаву о томе и да ће све бити у реду. И, због тог њеног немара, због тог њеног непрофесионализма, он је сада ван тениса годину дана. Знате, мене као играча, сада чини нервозним када треба да урадим било какав тест“, рекао је Ђоковић.

Он се није устезао и да „оплете“ по Асоцијацији тениских професионалаца (АТП):

„АТП би требало да буде асоцијација играча, али се неће бавити овима, неће урадити ништа за Виктора, па је он у овоме потпуно сам. То је потпуна неправда. То, просто, невероватно. Ово је управо још један велики разлог, још један пример, да постоје неке ствари које морају да се мењају“, рекао је Ђоковић, а преноси ЕСПН у свом извештају са поменуте конференције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here