Насловна Друштво Дјеца су најрањивија категорија: Умно и психичко насиље преко нових слова и...

Дјеца су најрањивија категорија: Умно и психичко насиље преко нових слова и новоговора

12
ПОДИЈЕЛИ

Никоме у овоме тренутку није тешко у Црној Гори као дјеци. Док одрасли негодују због новог правописа, нових слова и новоговора црногорског непостојећег језика дјеца су она која из дана у дан трпе притисак. Дјеца су она која морају нова слова и нов говор да користе мимо своје воље, јер чак 70% њих (јер се преко 70% грађана изјаснило да говори српским језиком) говори језиком својих родитеља, српским. Не постоји никаква алернатива, избор, друга школа.

Стога, ако говоримо о рањивим групама, немојмо никада из вида да изгубимо да су у овом тренутку нарањивија категорија наша дјеца.

novi-bukvar
Чак је и падеж нетачан, треба да стоји „у сјени је клацкалица“.

Дјеца немају избор који су имала чак и за вријеме нацистичког режима 1942. године да бирају на којем ће језику да прате наставу. Не постоје нпр. одвојена одјељена за чак 70% ђака која говоре српским језиком. Стога, овдје говоримо о угроженим дјечијим правима, притиску и психичком насиљу које нема краја, јер је дјетињство дуго и чини им се безизлазно.

Нови буквар још увијек није обавезан за све ђаке већ се може узети по вољи. Ипак, само је питање времена када ће бити једини у употреби. Већ су познати случајеви да учитељице присиљавају дјецу да јотују по новоштокавском, неправилном јотовању још увијек лингвистички непризнатог, стога непостојећег црногорског језика.

novi-bukvar-2

Проблем није само новоштокавско јотовање, већ и јотовање које нема никаквог лингвистичког смисла. Аутор овога текста мучи се да разумије шта је бака рекла дјеци, да ли „ти си моје злато?“, тј. да ли се сада јотују „з“ и „л“?

Насиље мањине над већином, (а то је наметање мањине становника већини од 70% којим језиком да говори) зове се тиранија. Међутим, ову тиранију језика и идентитета не трпимо директно ми, него наша дјеца чијем су насиљу изложена сваког дана.

Друштво би под хитно морало да нађе рјешење за српски језик и његову употребу, то би морао бити приоритетан циљ. Ако ми не осјећамо притисак већ само фрустрацију, морали бисмо се, макар преко удружења родитеља борити да наша дјеца имају основна грађанска права, а прво је да на свом матерњем, српском језику прате наставу.

ПОДИЈЕЛИ

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Браво за текст. Примораће родитеље да оснују посебне наставе на српском језику а затим и да отварају српске школе по другачијем систему наставе, јер ово постаје толико деградирајуће да се коси са здравим разумом. Послије ће Срби опет испасти националисти у њиховим очима и то само зато што желе добро својој дјеци. У МНЕ су се већ отвориле Турске школе и вртићи на Турском и Арапском језику а на свим медијима је најављено отварање средње школе искључиво на енглеском језику… Да не буде послије да смо ми нешто криви…

 2. 0
  0

  Ovo se ne zove Crnogorski bukvar ovo se zove crnogorska propast. U 21om vijeku Crnogorci pisu svoju azbuku, korigujuci velikog Vuka koji je izbacio ta dva rogljasta znak na kojima se covek ne izrazava nego mumla. Sad novi crnogorski „strucnjaci“ ispravljaju Vuka. Zamislite te drskosti i tog necovjestva,tog nevidjenog bezobrazluka na ocigled cijele CG i sire, crnogorski mocnici siluju razum, unistavaju dostojanstvo, namecuci nova slova mladim dusama koji ce se o njih spoticati sa kojima ne mogu nidokle stici.
  Jedino rsenje je da se narod pobuni i da stane na put ovakom bezakonju. Malo im je sto su skolstvo toliko degradirali i da se sa crnogorskom diplomom ne moze dalje od Prijepolja, nego da se mumla na dva neka cudna glasa kao u vremenima kad nije bilo skola u CG Pita li se neko sta ce bit sa mladim narastajem, hoce li nestat, jer neobrazovan covjek u 21om vijeku nije covjek vec zivotinja.

 3. 0
  0

  Kada se to 70% građana izjasnilo da govori srpskim jezikom? Na zadnjem popisu bilo ih je 42,88%. I to je dosta, nema potrebe za obmanjivanjem.

 4. 0
  0

  Neka folirantska srpska opozicija ulozi 10% energije koju ulaze sada, za odbranu srpskog jezika, pa ce crnogorski jezik biti proslost.
  Jednostavno, neka Srbi bojktouju crnogorski jezik, neka stvore svoje skole, ili barem odeljenja za srpski jezik i neka djecu ne salju na ucenje tog majmunskog crnogorskog jezika.

  Je bih predlozio jedan skup gdje bi se masovno zapalili ovi bukvari i ostale knjige crnogoskog jezika.

  Jednostavno bojkot, i izvrgavanje ruglu ovog smijesnog S’ jezika.

 5. 0
  0

  Слажем се. Текст је добар, али… Гдје су били сви ти родитељи када су биле протестне шетње (после отпуштања професора) скоро годину дана. Не сјећам се неке нарочите гужве. Тада је било лакше ићи линијом мањег отпора,. Е сад нека дјеца плаћају због вашег стања „анестезије“, дрги родитељи!

 6. 0
  0

  Били неко могао цитирати, било какву изјаву, у задње двије године, на ову тему, парламентарне опозиције, која претендује да буде сматрана за српску?!

 7. 0
  0

  Ljudi moji ko smatra za ozbiljno ovu sprdnju od jezika.Djeca ce zavrsiti skolu i naravno pisati srpskim jezikom tako da sve polazi od kuce ako su ga roditelji naucili onda nema zime.

 8. 0
  0

  Sale za tvoju informaciju mandiceva stranka je pozivala na bojkot nastave na pocetku skolske godine kad se uveo ovaj tamo njin nesrecni jezik.Ali ti i ostali kao ti sjedjeli su kuci i sirili defektivizam i govorili svi su isti.Tako da oladi malo.

  • 0
   0

   Анонимни коментатору, за твоју информацију, да су шта више и позивали, а не сјећам се да су икад, (па би ваљало да нам оставиш интернет адресу инфо текста у којем се наводи такав позив), сигуран сам да након што су потписали чувени „Црногорски договор о језику“, са тадашњим премијером Вукшићем, нису позивали на бојкот наставе. Не да од септембра 2011-те нису позивали на бојкот него су величали „велики успјех“ потписивања „Црногорског договора о језику“ и убјеђивали нас да су са њим рјешена сва питања. Како су рјешена видимо данас.

   Друго, али не мање битно, тамо гдје национални политичари воде дјелотворнију политику, тамо за остваривање ових права, о којима пишемо, није потребно позивати на бојкот наставе. Да ли су можда Пуповац и Станимировић позивали Вуковарске Србе (родитеље и ђаке) на бојкот наставе?!! Нису, а успјели су да издејствују формирање српских одјељења у Вуковару, у Хрватској, чији режим чине заклете усташе. Довољно је позвати се на међународне норме које се баве људским правима, и странка иако је и опозициона може да оствари овај циљ. Да једна парламентарна, опозициона странка покрене питање кршења конвенције УН-а о спријечавању вршења геноцида (који се по овој конвенцији може дешавати и у школама) из 1948-ме, да ли би Милов режим могао да спријечи формирање српских одјељења?!

   Прича странака које узимају српске гласове је „чекајте да дођемо на власт па ћемо онда рјешавати то“. Зашто не рјешавају, оно што могу, док су у опозицији?!!

 9. 0
  0

  Упорно ћу понављати, док не дође до свијести свима. У Беранама је 2011.године формиран Одбор за школовање на српском језику и тада смо дигли глас против увођења непостојећег језика, који је добио име по називу државе. На основу те имбецилне идеје у САД-еу би се увео амерички, у Аустрији аустријски, Бразилу бразилски, а на Шар Планини шарпланински. Међутим, они траже дебиле и постављају их у банана државама, које су њихове колоније, да се спрдају са тим народима и да их понизе.
  Тада смо тражили од партија које гласају Срби, да нас подрже у бојкоту. У СНП-еу нас нису подржали, а остали делимично. У једној школи у Беранама је било бојкота 30%, у другој 20%, трећој 10 %. А да су нас подржали првог дана, бојкот би успио. Боље да су се ангажовали око заштите српског језика, него што су прољетос славили тза дан независности, када је покрадена и уништена Црна Гора, а почело са стварањем Црвене хрватске. Дукљани, или ти црвени Хрвати, само спроводе налоге антисрпских центара моћи.
  Овај буквар је само наставак геноцидне политике у Црвеној Дукљи и само ћу вас подсјетити шта смо тада тражили:
  – школовање на српском, без условљавања са осталим нејезицима,
  – враћање српском језику статуса службеног језика,
  – формирање Савета за школовање на српском језику на свим нивоима.
  Свако би учио на свом језику, па би тако наша деца била сачувана од апартхејда и дискриминације и не би се заглупљивала са измишљеним језиком, који и умотворци не разумеју.
  СВАКОМ СВОЈЕ.
  И да, добро би било да се огласе потписници назови споразума са Лукшићем и чика Филеом, о наводно ц-српски…., да су преварени, а са њима наша деца и ми. Требао је неко испред тадашњег Одбора да учествује у преговорима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here