Насловна Друштво ,,Дивљи“ убиру милионе на приморју

,,Дивљи“ убиру милионе на приморју

0
ПОДИЈЕЛИ

Шпиц овогодишње сезоне на црногорском приморју, понегде бољи, а негде слабији од лањског, по свој прилици успавао је оне који треба да контролишу неправилности, којих је дуж јужних плажа напретек. Хотелијери и други који се залажу за ред и поштовање закона кажу да је на снази неписана „наредба“: нека свако за ова два месеца узме што може, мирнији ћемо бити на јесен.budva divlji taksisti

У „преводу“, то значи да треба толерисати оне који раде мимо прописа, како би зарадили за „мртву“ сезону да би било што мање незадовољства пред врућу политичку јесен. А наличје варљивог лета 2015. на приморју је прилично ружно. Они који на то стално упозоравају пред сезону, пре свих туристичка удружења, били су, нажалост, у праву.

Бројне тезге и привремени објекти, начичкани уз плаже и шеталишта дуж саме обале, улични продавци соба, нелегални издаваоци смештаја и други који раде или мимо закона или „шетају“ по његовој ивици, пуне џепове. Уместо у полупразне општинске и државну касу, новац се у великим таласима слива код оних којима је прећутно дозвољено да лове у мутном.

Како то у пракси изгледа? На будванској ривијери, која је најпосећенија и где влада највише реда, одмара се близу 60.000 регистрованих гостију. А незванично се саопштава да је у понуди више од 120.000 кревета. Крцате плаже и шеталишта говоре јасно да је гостију много више на њима него у књигама.

На ширем подручју Сутомора рачунају да има нешто више од 50.000 кревета. Пријављених гостију је у јеку сезоне највише до 15.000. А тек у Улцињу… Тамошњи капацитети износе и више од 100.000 лежајева, а у књигама пет-шест пута мање гостију него у кућама.

Улични дилери, којих је, упркос оштрим мерама, више него икад, пуне махом нерегистроване објекте. Узимају проценат који нико не опорезује, баш као ни издаваоци соба који не плаћају порезе и боравишну таксу. Толико су се осмелили да више не заустављају госте на тротоарима уз булеваре, аутобуским и железничким станицама, аеродромима и другим местима, већ их отимају испред хотела. Неретко изазову и саобраћајне удесе на булеварима, гурајући табле с натписом „собе“ возачима на шофершајбне!

Инспекција, републичка пре свих, појачала је рад. Међутим, мало је, веле, инспектора, а простор огроман. И на њему на хиљаде привремених објеката. Одговорни кажу да у потпуности разумеју револт хотелијера, уз наду како ће контрола дати резултата.

Када, питају се они који раде легално, наглашавајући да је јул отишао у архиву и да следе августовске гужве на југу, кад се најбоље лови у мутном. „Дивљи“ ће, нема сумње, и овог лета „скинути кајмак“ који се мери десетинама милиона евра.

Пред почетак сезоне, када је обећавано више реда у сваком сегменту понуде, наглашено је да ће се посебна брига водити о ограничавању музичке буке. Међутим, у трци за зарадом газде локала уз обалу држе „живу“ музику до касних сати или пуштају „до даске“ са ЦД. Туристички телефон за жалбе је усијан од пријава оних који немају миран сан, али музички терор и даље траје.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here