Насловна Друштво Директор центра ,,Симон Визентал“: Шимунићу ускратити одлазак на Свјетско првенство

Директор центра ,,Симон Визентал“: Шимунићу ускратити одлазак на Свјетско првенство

0
ПОДИЈЕЛИ

simunic

Прича о Шимунићевом скандалозном иступу на утакмици Хрватске против Исланда дошла је и до директора центра ,,Симон Визентал“ Ефраима Зурофа који је изјавио: ,,Био сам на путу у Њемачкој, тамо смо протеклих дана имали доста посла, тако да нисам могао више да се укључим у цијелу причу. Ипак, једно је врло јасно, оно што је учинио хрватски фудбалер увреда је за породице и пријатеље оних који су страдали у усташким злочинима, а таквих је много. Тај момак не заслужује више да буде у прилици да понови тако нешто“.

Ефраим Зуроф је ушао у траг многим нацистичким злочинцима међу којима је и злогласни управник логора Јасеновац и Стара Градишка Динко Шакић, који се дуго скривао у Аргентини. Зуроф је такође члан Међународне комисије за утврђивање истине у Јасеновцу, а 2008. године је проглашен за почасног грађанина Новог Сада.

Свима треба једна прописна едукација из историје

,,Брине ме то што није у питању био само Јосип Шимунић, него што је на то његово салутирање реаговало на хиљаде гледалаца на трибинама. То је суштински проблем. И све то показује да нико од њих није научио ништа из ужаса Другог свјетског рата, нити из процеса који се водио против заповједника логора Јасеновац и Стара Градишка Динка Шакића. Свима им треба једна прописна едукација из историје“, изјавио је истакнути ловац на нацисте.

,,Када су у питању санкције за овакве ствари, не мислим да због појединца треба кажњавати цијели фудбалски тим, у овом случају репрезентацију једне земље. Али Шимунић мора бити суспендован и не треба му дозволити да се појави на тако великом такмичењу као што је Свјетско првенство. Једноставно, мора бити одстрањен из екипе, то би му, уствари, била највећа казна за то што је починио“, закључио је Зуроф.

Поред Зурофа иступ Шимунића жестоко је осудио и хрватски редитељ Никола Страшек.

Фудбалски савез Хрватске и њен репрезентативац Јосип Шимунић мораће да причекају још неко вријеме на одлуку ФИФА. Све указује на то да ће за своје нацистичко скандирање бити жестоко кажњен.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here