Насловна Политика Диковић: Први извештај о несрећи хеликоптера у сриједу

Диковић: Први извештај о несрећи хеликоптера у сриједу

0
ПОДИЈЕЛИ

dikovic

Први извештај о узроцима хеликоптерске несреће у којој је страдало седморо особа требало би да буде објављен следеће среде.

Начелник Генералштаба Љубиша Диковић рекао је да је рок за извештај комисије која треба да утврди одговорност за пад хеликоптера који је превозио болесну бебу из Рашке среда 18. март, док је техничкој комисији рок за извештај 30. март.

„Летелицу смо пронашли током ноћи, што је било веома тешко. Истражни органи су урадили почетни део посла, и наставиће са истрагом у складу са својим законским овлашћењима“, рекао је Диковић.

Према Диковићевој најави, јавност би до среде требало да добије одговоре на питања зашто и како је дошло до несреће, као и објашњење зашто хеликоптер није могао да слети на неко друго место, већ је инсистирано да место слетања буде аеродром „Никола Тесла“.

Такође, у овом тренутку није најјаснија хронологија догађаја и ту постоји неколико недоумица, да ли је беба требало да буде пребачена у Краљево или Крагујевац, као и да ли је хеликоптер који је коришћен у акцији спасавања имао неопходну опрему за лет у лошим временским условима, иако је на конференцији за медије речено да је хеликоптер био потпуно исправан.

dikovic2

На конференцији за медије је, поред Диковића, говорио и генерал Предраг Бандић који је навео да је лично издао наређење, на основу одлуке министра одбране.

Због тешких временских услова и немогућности да слети на аеродром “Никола Тесла“, хеликоптер Војске Србије се срушио недалеко од аеродрома, покушавајући да из Рашке у Београд пребаци болесну бебу.

У летелици се налазило шесторо људи и беба са тешким респираторним проблемима, због чега је првобитно санитетом требало да буде превезена. Ипак, велики одрон на путу, као и колона возила која се направила том приликом, санитет није могао да се пробије.

Са залихама кисеоника за свега сат времена, према званичној верзији, надлежни су најпре одлучили да преко Копаоника покушају да стигну до Краљева, али је потом решено да беба хеликоптером Војске Србије буде пребачена на Институт за мајку и дете у Београду.

helikopter-mi17

Беба је, заједно са медицинским особљем, укрцана у хеликоптер у Рашкој, одакле је требало да стигне у Београд, али је посада хеликоптера наишла на велике проблеме изнад Младеновца.

Густа магла је онемогућила слетање авионима на аеродром “Никола Тесла“, због чега су им даване инструкције за преусмеравање ка Темишвару.

Ипак, хеликоптер Војске Србије је у два наврата покушао да слети на београдски аеродром, после чега је нестао са радара.

После драме која је трајала целе ноћи, за Б92 је у суботу преподне потврђено да се хеликоптер срушио, да би после извршеног увиђаја утврђено да нема преживелих.

Војни аналитичар Александар Радић рекао је за Н1 да је хеликоптер је веома осетљива платформа ограничена када су у питању ноћни лет и лет у тешким условима., док су се у медијима појавила супротна становишта у вези конкретних искустава пилота у синоћњим условима као и питање да ли је уопште требало летети.

Уредник специјализованог портала ТангоСиx Петар Војиновић рекао је у вестима Б92 да је хеликоптер који је коришћен у акцији спасавања једна од најбољих летелица, да је посада била искусна, али да се мора донети у обзир и доношење иницијалне одлуке.

Недеља 15. март је проглашена Даном жалости, како у Србији, тако и у Републици Српској, а истог дана у 10.00 председник Србије Томислав Николић заказао је састанак са начелником Генералштаба Љубишом Диковићем и министром одбране у Влади Србије Братиславом Гашићем.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here