Насловна Мозаик Дијете неће да једе? Ови савјети ће сигурно упалити!

Дијете неће да једе? Ови савјети ће сигурно упалити!

0
ПОДИЈЕЛИ

За дијете су бацање хране по кухињи, пљување и “брљављење” по столу – велика забава. Међутим, за већину мама то је права “ноћна мора”… Ево како да укротите малу “горопад”…

dijete Дијете неће да једе? Ови савјети ће сигурно упалити!

Најбољи начин да изађете на крај са дјететом које неће да једе, јесте да мирно, без убјеђивања, склоните његов тањир са стола. У противном, све што учините даће суптротан ефекат и дијете ће се још више противити.

Знамо да сте уложили труд у припремање хране и излуђује вас то што ће његов оброк завршити у канти за отпатке… Ипак, дубоко удахните и сјетите се да је то само пролазна фаза.

Ако имате старије дијете, нека једе у исто вријеме када и млађе. Постоји велика вјероватноћа да ће млађе, видјевши како старији брат слатко клопа, и само почети да једе. Ако је, пак, ваше дијете јединче, обезбиједите му друштво старијег дјетета (комшилук, пријатељица, рођака). И још нешто – нека дјеца увјек једу у исто вријеме и за истим столом.

Десет ефикасних савјета како да приволите малишана да једе:

1. Нека вам дијете помаже у припремању оброка. Двогодишњаци воле да праве “хаос” у кухињи, па ако је тако, нека то чине прије оброка, а не за вријеме јела.
2. Ако малишан прави “циркус” за столом, не придајте томе велики значај. Осим тога, избјегавајте да га гледате у очи, већ свој поглед усмјерите на нешто друго. Видјећете, чим му скренете пажњу са хране на нешто занимљиво, смириће се. А тада постоји реална шанса да поједе неколико залогаја.
3. Немојте “наливати” дијете соком и не дозволите му да конзумира грицкалице између оброка. Када је жедно, понудите му воду, а ако се пожали да је гладно, нека сједне за сто и поједе оброк. За ужину, форсирајте свјеже воће.
4. Не инсистирајте да дијете једе ако је преморено. Прво нека се одмори, а затим му понудите оброк.
5. Ако упорно одбија да поједе припремљену храну, склоните тањир и не присиљавајте га да сатима сједи за столом.
6. Потрудите се да лијепо аранжирате храну и да у тањиру буде што више намирница различитих боја. Дјеца воле шаренило.
7. Ако једном испљуне храну, не значи да ће то увијек чинити. Укус малишана се брзо мења, па се често дешава да храну коју је први пут с гађењем избацио из уста, за мјесец дана слатко једе.
8. Немојте да подилазите детету. Ако неће да поједе шаргарепу, не нудите му пире кромпир (за који знате да воли). Ако једном схвати да може да манипулише, чиниће то кад год жели да постигне неки циљ.
9. Будите упорни и доследни. Само тако ћете постићи жељени циљ. За то треба доста стрпљења, али се исплати.
10. На крају, потрудите се да вријеме за клопу буде вријеме забаве. То не значи да треба да донесете хрпу играчака на сто, већ да искористите вријеме храњења за причу, пјесмицу и добро дружење са својим малишаном

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here